Koláč na plech se sladkým tvarohem, jablky a vzdušnou polevou – budete ho chtít znovu a znovu

Vzdušný, pohledný a lahodný tvarohový koláč se střední obtížností vás bude při přípravě bavit a vašim blízkým bude náramně chutnat. Nechte se inspirovat vláčnou tvarohovou dobrotou.

Spousta šťavnatého a vláčného tvarohu spolu se zakysanou smetanou a křehkým bílkovým sněhem na povrchu tvoří dokonalou kombinaci lahodného tvarohového koláče, který vás bude bavit. Jeho chuť je velmi podmanivá a příprava dost snadná, aby vás neodradila, ale dost složitá na to, aby vás neunudila k smrti. Poradí si s ní i šikovní začátečníci a výsledek bude velmi motivující.

Na tvarohový koláč s jablky budete potřebovat:

  • Hladká mouka – 225 g
  • zakysaná smetana – 50 ml
  • tvaroh – 250 g
  • cukr – 150 g
  • jablka – 4 až 5 ks
  • máslo – 100 g
  • vejce – 2 ks
  • jedlá soda – půl lžičky
  • vanilková esence – dle chuti
  • skořice – dle chuti
  • kondenzované mléko – dle chuti
  • citrónová šťáva – dle chuti

Návod na přípravu

Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky na chvilku odložte stranou, stejně jako jeden ze žloutků. Druhý žloutek vyšlehejte se dvěma lžícemi cukru, rozpuštěným máslem, zakysanou smetanou a jedlou sodou. V několika krocích do směsi prosévejte hladkou mouku a pokaždé ji dobře zapracujte do těsta.

Těsto rozprostřete do plechu s vyššími stěnami, vyloženého pečicím papírem, aby přesně kopírovalo jeho tvar, včetně bočních stěn. Po celé ploše pak těsto propíchejte vidličkou, aby později během pečení měla kudy unikat pára z jablek.

V misce smíchejte tvaroh s 50 gramy cukru. Přidejte vanilkovou esenci, jeden žloutek a kondenzované mléko. Všechny přísady dobře prošlehejte a nalijte do připraveného těsta v plechu, na kterém tvaroh rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Jablka nakrájejte na tenké plátky, které poskládejte na tvarohovou vrstvu v koláči. Posypejte je skořicí a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 30 minut.

Zatímco se koláč peče, vraťte se k odloženým bílkům. Elektrickým šlehačem je vyšlehejte do nadýchané a pevné pěny a během šlehání k nim postupně přidávejte 2 lžíce cukru a trochu citronové šťávy. Pokračujte ve šlehání nízkou rychlostí tak dlouho, dokud na povrchu sněhu po vytažení metliček nezůstanou pevné špičky.

Upečený koláč vyndejte z trouby a rozetřete na něj bílkový sníh. S pomocí vypouklé strany lžíce můžete vytvořit na jeho povrchu ozdobné vlnkování. Pak koláč vraťte zpátky do trouby, snižte teplotu na 170 °C a nechte jej dopéct dalších 10 až 15 minut. Pak už jen koláč nechte zchladnout a s velikou chutí podávejte spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]