Ucpané cévy budou minulostí. Vyčistí je ryby, pomeranče nebo káva

V tomto článku vám přinášíme přehled potravin, které jsou vhodné jíst ve chvíli, kdy vás trápí ucpané cévy a další problémy. Jsou to dokonalé přírodní nástroje, které přirozeným způsobem čistí cévy lidského těla, čímž tělo ochraňují před případným infarktem. Pokud tedy máte pocit, že byste měli ve svém životě něco změnit, je dobré začít stravou. Zdravý životní styl spolu se zdravou stravou je ideální pomocník v boji proti srdečním chorobám.

Zachraňte se, změňte stravu!

Srdeční choroby jsou v dnešní době čím dál častější příčinou smrti v mnohých zemích světa. A přitom by ani být nemusely, ale lidé si za to ve většině případech mohou naprosto sami. Nejčastější příčinou srdečních chorob jsou ucpané tepny.

Tepny se většinou ucpávají vlivem stresu, nedostatku pohybu a zejména vlivem špatné výživy. Přesně tyto faktory vedou v mnohých případech k srdečnímu infarktu. Změníte-li ovšem váš přístup k životu, a zejména ke stravě, můžete tyto rizika snížit. Tyto potraviny a nápoje vám s tím pomohou.

Losos a pomerančový džus

Všichni známe rybu s názvem losos. Jedná se o rybu, která je považována za nejvhodnější potravinu pro podporu srdce. Důvodem je vysoké množství mastných kyselin, které tato chutná ryba obsahuje. Mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, a napomáhají předcházet jejich. Mezi další ryby, které mají stejné účinky patří: tuňák, slaneček a makrela. Vše je samozřejmě vhodné konzumovat čerstvé.

Pomerančový džus je znám po celém světě jako velmi oblíbený nápoj. Jde o šťávu, která je velmi bohatá na antioxidanty, které pomáhají udržovat krevní cévy zdravé. Další jeho schopností je také snižování krevního tlaku. Úplně bohatě vám postačí, když každý den vypijete dvě sklenice čerstvého pomerančového džusu. Získáte tak potřebné denní hodnoty vitaminu C a dalších důležitých látek.

Káva a semínka bohatá na olej (ořechy)

Možná tomu nebudete věřit, ale vhodným nápojem je také káva. Nejvíce se doporučuje ranní šálek kávy, který navíc dokáže rozproudit den. Podle výzkumů dokáží 2 až 4 šálky kávy denně snížit riziko infarktu až o 20 %. Není ovšem vhodné to s ní zase moc přehánět, protože zvýšený obsah kofeinu může mít nepříznivý vliv na žaludek.

Vhodným řešením jsou také semena a ořechy bohaté na oleje a tuky. Máme tím na mysli hlavně mandle, ořechy, kaštany, semínka atd. Obsahují vysoké množství omega 3 mastných kyselin a nenasycených tuků, které navíc podporují paměť a růst kloubů.

Kaki a kurkuma

Kaki je ovoce bohaté na vlákninu a rostlinné steroly, které přispívají ke snížení hladiny cholesterolu. Svou sladkostí a chutí se hodí do různých salátů. Co se týče kurkumy, tak toto koření obsahuje vysoké množství kurkuminu, které zabraňuje ukládání tuků a snižuje poškození tkáně. Hodí se rovněž do mnoha jídel.

Zelený čaj a meloun

Účinky zeleného čaje jsou známy po celém světě. Dodává energii a uklidňuje zároveň. To vše díky obsahu katechinu v listech čaje. Je to antioxidant, který snižuje výskyt cholesterolu a pomáhá urychlovat metabolismus. Bohatě stačí 1 až 2 šálky zeleného čaje denně. Meloun je oblíbenou letní pochoutkou, která osvěží a zároveň pomůže. Díky obsahu oxidu dusnatého, rozšiřuje krevní cévy, čímž prospívá našemu organismu.

Celozrnné pečivo, sýr a další vhodné potraviny

Oblíbeným řešením je také celozrnné pečivo, které obsahuje velké množství celých zrn. Doporučuje se také ovesná kaše, hnědá rýže, celozrnný chléb. Z hlediska sýru to nemusí být vždy úplně ideální, ale v případě velkého množství cholesterolu, dokáže i sýr zázraky.

Mezi další vhodné potraviny, které je dobré zařadit jídelníčku patří například: brusinky, řasy, skořice, šípek, špenát, olivový olej, brokolice, avokádo a chřest.

Sami vidíte, že seznam je vážně velký. Pevně věříme, že si v něm vyberete a podpoříte tak své zdraví.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]