Udělejte si doma výborné palačinky, které se netrhají! Tajemství tkví v této ingredienci navíc

Každý člověk si rád namaže palačinku oblíbeným džemem nebo krémem a následně ji zabalí. Pokud je potrhaná, není její rolování příliš snadné a mazání také ne.

Tento pokrm si mnoho lidí dopřává ke snídani nebo jako dezert po hlavním jídle. V mnoha restauracích se stala palačinka dezertem, který mají ve stálé nabídce. Je totiž jednoduchá a velice rychlá na přípravu. Kombinovat ji lze například s marmeládou, tvarohem nebo něčím jiným. Jestliže se vám tato pochoutka rozpadá již při smažení, pravděpodobně děláte něco špatně. Existují však postupy, díky kterým se vám palačinky přestanou trhat.

Základní chyby při přípravě palačinek

Lidé se při přípravě tohoto dezertu velice často dopouští chyb, které si ani neuvědomují. Tou první je nedostatek mouky. Pokud dáte této suroviny málo, bude těsto příliš tekuté, a nakonec se vám nepodaří palačinku zabalit do ruličky. Těsto nesmí být příliš řídké ani tuhé. Dalším omylem je smažení ihned poté, co těsto domícháte. Podle správného postupu by se mělo nechat alespoň půl hodiny uležet.

Fotografie: Pixabay

Pozor si dávejte i na to, kolik cukru přimícháváte do těsta. Jestliže by v něm byl nadbytek, palačinky by byly nakonec nerovnoměrně osmažené. Raději se tomu vyhněte a dávejte cukru jen trochu. Přeci jen si tuto placku poté můžete dochutit něčím sladkým. Nejlépe se tato pochoutka smaží v pánvi, která má tlusté dno a nízké stěny.

Fotografie: Pixabay

Ingredience potřebné na palačinky

  • 200 ml mléka
  • 200 ml vody
  • 130 gramů mouky
  • 2 kusy vejce
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • špetka jedlé sody

Příprava dokonalého těsta

Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Nezapomínejte na to, že vejce, mléko a voda by měly mít vždy pokojovou teplotu, než začnete dělat těsto. Do velké misky rozklepněte vajíčka a přidejte sůl a cukr. Nejlepší je, když k přípravě použijete mixér nebo šlehač. Díky tomu budete vědět, že je těsto dokonale zamíchané. Jakmile se při míchání začne objevovat pěna, přilijte mléko. Lijte jej opatrně a současně pokračujte v míchání.

Fotografie: Freepik

Postupujte přisypáním mouky a jedlé sody. Nakonec přidejte vodu a pořádně promíchejte, aby bylo těsto bez hrudek. Takto nechte vše odstát na 15 až 20 minut. Až uplyne tato doba, přidejte i rostlinný olej a míchejte, dokud se olej nespojí s těstem a nezmizí olejová kolečka na povrchu.

Nyní je na čase, abyste začali se smažením. Nepoužívejte příliš mnoho oleje a nezapomeňte pánev pořádně rozehřát. Vždy naneste na pánev pouze jednu střední naběračku a rozetřete tak, aby palačinka nebyla příliš silná.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]