Univerzální máslový krém, který upotřebíte do jakéhokoliv dezertu

Takový univerzální máslový krém se vám bude hodit vždy, když začnete péct pro své blízké sladké dobroty. Promazávat s ním můžete piškotové korpusy, palačinky nebo třeba i rolády. Je jen na vás, jak ho upotřebíte.

Jaké ingredience potřebujete na přípravu univerzálního máslového krému?

Před zahájením práce si obstarejte tyto suroviny:

  • 150 mililitrů kravského mléka (ideálně plnotučného)
  • 180 gramů krupicového cukru
  • 1 vajíčko
  • 200 gramů másla
  • 1 lžíci kvalitního koňaku
  • 5 gramů vanilkového cukru

Množství surovin samozřejmě dle potřeby můžete navýšit. Záleží na tom, jak chcete v závěru krém použít.

Jak postupovat při přípravě univerzálního máslového krému?

Všechny ingredience by měly být, pokud možno při pokojové teplotě. Začněte tím, že si do hlubokého hrnce vlijete plnotučné mléko a rozmícháte v něm vejce a krupicový cukr. Pak směs zahřívejte na mírném ohni do částečného zhoustnutí a pravidelně promíchávejte metličkou. Pozor, aby se vejce v mléku nesrazilo. Musíte udržovat konstantní teplotu tekutiny. Krém provařte cca dvě minuty, a nakonec odstavte z plotny.

Dokončování a použití máslového krému

Svařené plnotučné mléko s krupicovým cukrem a vejcem překryjte v hrnci potravinovou fólií (aby se nevytvořil škraloup) a nechte chladnout. Posléze dejte krém asi na 20 minut do lednice. Až bude studený, zašlehejte do něj mixérem změklé máslo, koňak a vanilkový cukr (šlehejte směs asi pět minut) Tím vlastně máslový krém dokončíte a můžete jej použít dle libosti.

Tipy na závěr

Do připraveného máslového krému můžete klidně vsypat i kokosové vločky nebo namleté lískové či vlašské oříšky. Vykouzlíte tak náplň do dezertů zcela odlišné chuti. Výborný bude krém i ochucený kakaovým práškem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou. Pro dospělé můžete do náplně přidat i více koňaku anebo jiného oblíbeného likéru. Plnější chuti pak docílíte tak, že nahradíte mléko smetanou ke šlehání.

S čím kombinovat univerzální máslový krém?

Univerzální máslový krém se bude dokonale hodit do narozeninových dortů z piškotového těsta. Dozdobit lze dezert čerstvým či nakládaným ovocem (například banány, jahodami, borůvkami, malinami) a strouhanou mléčnou nebo hořkou čokoládou. Pokud rádi připravujete koláče z piškotového těsta, můžete je náplní též ochutit. Všichni mlsouni z rodiny to jistě ocení.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]