V hlavní roli červená řepa: Připravte si tyto lahodné a zdravé saláty

Červená řepa je zeleninou velice zdravou, obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a je účinným antioxidantem, což znamená, že je vhodnou volbou při očistě organismu. Připravili jsme pro vás několik zajímavých a velmi chutných salátů, které oceníte zejména v horkých letních dnech.

Recept první: Vegetariánský salát s červenou řepou, mrkví a česnekem

Tento salát bude opravdovým pokladem pro vaše tělo. Je přímo nadupaný vitamíny. Potěší rovněž i vegetariány a jedince, kteří cíleně hubnou. Podpoří metabolismus a dodá potřebné množství vlákniny.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Než se pustíte do přípravy salátu, obstarejte si tyto ingredience:

  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky dle preferencí

Dále budete potřebovat: 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl dle chuti a lžičku citronové šťávy.

Jak postupovat při přípravě řepného salátu s mrkví a česnekem?

Ve středně velké míse smíchejte prolisovaný česnek se slunečnicovým olejem, solí a citronovou šťávou. Poté přidejte oloupanou a nahrubo nastrouhanou červenou řepu a mrkev. Dobře vařečkou propojte všechny chutě, nechte vychladit v lednici a následně podávejte s kouskem celozrnného pečiva, nebo jen tak samotné. Dobrou chuť!

Recept druhý: „Antichřipkový“ salát

Tento druh salátu je vhodné konzumovat především v měsících, kdy venku není vlídné počasí a panují chřipkové epidemie, či respirační onemocnění. Salátem doplníte mnoho vitamínů a podpoříte i svou imunitu.

Jaké ingredience potřebujete na „antichřipkový“ salát?

Před zahájením práce si připravte:

  • 1 kus mrkve
  • 20 až 30 gramů čerstvého křenu
  • 1 kus červené řepy
  • půl lžičky cukru

Také si obstarejte: 2 lžíce zakysané smetany a sůl k dochucení.

Jak postupovat při přípravě salátu?

Čerstvý křen si nejprve oloupejte a pak nastrouhejte najemno do mísy. Následně jej promíchejte se zakysanou smetanou a ochuťte solí a cukrem. V poslední fázi přidejte i oloupanou a nahrubo nastrouhanou červenou řepu a mrkev. Vařečkou dobře propojte všechny chutě. Salát podívejte ideálně chlazený. Dobrou chuť!

Recept třetí: Kuřecí salát s červenou řepou, zelím a mrkví

Pokud chystáte nějakou větší společenskou sešlost, či zahradní party, rozhodně k chuti přijde v letních měsících tento lehký, a přitom vydatný kuřecí salát plný vitamínů.

Jaké suroviny potřebujete na kuřecí salát?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • 300 gramů kuřecích prsíček
  • lžíci slunečnicového oleje
  • půl kila bílého zelí
  • 1 mrkev

Také budete potřebovat: jednu červenou řepu, sůl, pepř, grilovací koření na kuře a 3 až 4 lžíce majonézy.

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve je nutné si osmahnout kuřecí prsa. To učiníte tak, že na pánvi necháte rozehřát trochu slunečnicového oleje, kuřecí prsa ochutíte grilovacím kořením a opékáte z obou stran do zlatova. Až bude maso hotové, vyjměte jej z pánve a nechte vychladnout v misce. Pak se pusťte do přípravy zeleniny. Bílé zelí omyjte a nakrájejte na tenké nudličky. Mrkev a červenou řepu očistěte a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Zeleninu umístěte do větší mísy, osolte, opepřete, přidejte nakrájené kousky kuřete, zakápněte majonézou a dobře promíchejte. Podávejte s kouskem čerstvé bagetky a nejlépe vychlazené. Přejeme dobrou chuť!

Recept 4: Lehký přílohový salátek

Posledním receptem je velmi lehký salát, vhodný jako příloha k masitým pokrmům, zejména ke steakům různých druhů. Připravíte jej velice jednoduše z červené řepy, mrkve, soli, citronové šťávy a vinného octa. Zeleninu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Pak v míse smíchejte se šťávou z citronu, vinným octem dle chuti a solí. Také můžete trochu opepřit, pokud chcete. Ideální je, když salátek necháte odležet asi půl hodiny v lednici, posléze bude perfektní. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]