Vánoční bábovka s jemným pudinkovým krémem a posypaná mandlemi. Letos peču místo vánočky. Říkáme jí zimní mega větrník

Pokud hledáte perfektní pochoutku, na kterou vaše návštěvy jen tak nezapomenou, vyzkoušejte lahodný vánoční dort plněný pudinkovým krémem.

Vánoce si obvykle spojujeme s velkým množstvím cukroví. Ovšem zapomínáme, že dříve se pekly i velké dobroty. A rozhodně nešlo jenom o vánočku. Ve hře byl kupříkladu také štědrovník nebo luxusní vánoční dort posypaný mandlemi a naplněný jemným pudinkovým krémem. Už jeho vůně vás přenese do období ničím nerušené pohody vánočních svátků. A i když postup vypadá trochu složitě, nenechte se odradit.

Základem jsou kvalitní suroviny

Pokud se rozhodnete do pečení této laskominy pustit, připravte se na to, že to musíte provést opravdu poctivě. Zapomeňte na nahrazování másla margarínem. A pokud jde o ořechy – ty musí být v perfektním stavu. Loňské ani ty z výprodeje těsně před koncem minimální doby trvanlivosti se nepočítají. Ty už totiž chtě nechtě mívají náběh ke žluknutí, a to byste určitě jíst nechtěli. A co tedy budete pro výrobu dortu potřebovat?

Na korpus:

  • 2 ks vejce
  • 150 gramů cukru
  • vanilin podle chuti
  • špetka soli
  • 70 gramů kukuřičného škrobu
  • 500 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 80 gramů másla
  • 120 gramů hladké mouky
  • na ozdobu mandle nebo jiné ořechy

Jak vyrobit korpus na dort

Nejdříve 2 vejce vyšlehejte se 150 gramy cukru, přidejte vanilin podle chuti a špetku soli. Následně do směsi přidejte 70 gramů kukuřičného škrobu a 500 ml mléka. Vše promíchejte a přelijte do hrnce. Tady těsto na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud dostatečně nezhoustne. Mezitím podobnému procesu podrobte i zbytek surovin.

Na sporáku zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 80 gramů másla a nakonec přisypte 120 gramů hladké mouky. Tu doporučujeme předem prosít, abyste ve výsledku získali nádherně vláčné a nadýchané těsto. Jakmile přidáte mouku, vařte na mírném plameni přibližně dvě minuty. A nezapomeňte míchat. Musíte být opravdu pečliví, přesně to totiž vánoční dort doplněný jemným pudinkovým krémem potřebuje.

Korpus už zbývá jen vytvarovat

Jakmile máte obě části těsta hotové, nechte je vychladnout a poté smíchejte dohromady. Následně těsto nalijte do zdobičky a na plechu pokrytém pečícím papírem vytvořte kruh. Doporučujeme použít šablonu (stačí obrys tužkou) a to zvláště ve chvíli, kdy nemáte s ruční prací příliš zkušeností. Těsto nanášejte v několika vrstvách. Nakonec vše posypte plátky mandlí a pečte asi půl hodiny při 180 °C (povrch musí krásně zezlátnout).

Připravte si krém do dortu

Ale aby byl vánoční dort s jemným pudinkovým krémem doopravdy kompletní musíte ho ještě naplnit. Připravte si proto krém z těchto surovin:

  • 1 uvařený pudink (ze 400 ml mléka)
  • 160 gramů másla

Pudink vyšlehejte dohladka společně s máslem. Dortový korpus prokrojte a naplňte ho krémem. Nakonec přiklopte horní částí a nechte v chladničce dostatečně vychladit. Nakonec nakrájejte na porce a servírujte. Na talíři můžete ještě posypat cukrem nebo dozdobit kopečkem pravé šlehačky. Uvidíte, že návštěvy si budou chtít určitě přidat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]