Vařená vajíčka jsou opravdu skvělou snídaní, kterou si zvládne připravit snad naprosto každý. Naučte se to dělat jako profíci.
Mnoho lidí si nedokáže představit ráno bez vařených nebo míchaných vajec. Je to totiž naprosto ideální snídaně, která je velmi jednoduchá na přípravu. Ano, vařit je je docela snadné, stačí si nalít vodu do hrnce, nechat ji vařit a poté do ní ponořit vajíčka. Počkáte pár minut, vajíčka oloupete a můžete jíst. Naučte se ale dělat vajíčka jako profesionálové.
Jak správně vařit vejce
Možná už jste někdy slyšeli, že se při vaření vajec přidává do vody ocet. Ale to rozhodně nedělejte, protože vám to v ničem nepomůže. Možná si myslíte, že ocet zabrání prasklinám ve skořápce, ale to je omyl. Ve skutečnosti je to tak, že ocet pomáhá udržet bílkoviny ve skořápce, v níž se již objevily trhliny. Pokud je tedy vaše vejce bez trhlin, nepřidávejte do něj ocet, je to úplně k ničemu.
Někteří lidé si myslí, že praskliny vznikají kvůli vysokým teplotním rozdílům při vaření. Ve skutečnosti ale praskliny způsobuje to, že vejce narážejí o strany a dno hrnce a poté je voda při varu vyzvedává nahoru a zase narážejí. Proto potom někdy prasknou. Z toho důvodu byste měli sledovat teplotu vody, neměla by mít víc než 85 stupňů. A také vejce dávejte do vody, když v ní ještě nejsou bublinky.
Další tip
Pokud opravdu milujete vejce natvrdo, je tu pro vás ještě jeden jednoduchý tip. Před vařením je několikrát převalte na stole tam a zpět. Poté je dejte do vody a vařte 10 minut. Následně je znovu převalte a dejte do studené vody. Skořápka popraská a díky studené vodě bude jednoduché vajíčka oloupat. A dokonce bude zachována i krásná barva žloutku.
Zdroj: Goodhousekeeping
Napište komentář