Vaše chuťové buňky potěší vepřový plátek v bramboráku

Díky tomuto způsobu zpracování masa k němu nebudete muset podávat žádnou přílohu, jelikož ji má přímo na sobě.

Pokud vás již nudí stále dokola připravovat steak nebo řízek z masa a k němu chystat přílohu, udělejte si obojí v jednom. Tuto možnost představuje právě vepřová panenka v bramboráku, kterou si připravíte doma rychleji a snáze, než byste si mohli myslet. Stačí mít jen správné ingredience a chvíli volného času před tím, než hodláte jíst.

Brambor bude více než masa

Na nějakých 800 g vepřové panenky budete potřebovat 1 kg brambor, 5 vajec, cibuli, 100 g tvrdého sýra na strouhání, pšeničnou mouku, sůl a pepř. Očištěné a oloupané brambory si nastrouháte najemno a vymačkáte z nich přebytečnou vodu. Do jedné mísy k nim přidáte 3 vejce, lžičku soli a špetku pepře. Lehce spolu tyto ingredience promícháte, abyste následně přidali další.

Následně do mísy přijde najemno nastrouhaná cibule a 3 lžíce pšeničné mouky. Nyní spolu všechny přísady smícháte důkladně, aby vám vznikla hmota na bramboráky. Maso je potřeba vyklepat na tenké plátky přes potravinářskou fólii. Pokud by bylo moc silné, budete jej muset před použitím kladívka ještě nakrájet na tenčí plátky a naklepat až následně.

Už jen vše osmažit na pánvi

Připravenou vepřovou panenku osolíte a opepříte. Zbylá 2 vejce rozklepnete zvlášť do misky a dáte si rozpálit olej na pánvi. Na tu pak vložíte přibližně 3 velké lžíce nastrouhaných brambor a rozprostřete je po ní. Vezměte kousek masa o podobné velikosti, jakou má bramborová hmota (raději menší), obalte jej ve vajíčku a položte na pánev na brambory.

Na samotné maso kladete další vrstvu bramborové hmoty z mísy a smažíte z obou stran. Měly by stačit pouhé 3 minuty, aby se bramborák lehce osmahl. Poté si připravte plech, vystelte jej pečícím papírem a vyskládejte na něj hotové kousky masa. Do trouby předehřáté na 180 °C pak tento plech vložíte na 25 minut, po nichž na jídlo nastrouháte sýr a pokračujete v pečení dalších 5 minut.

Podávání a rady na závěr

Jakmile se na bramboráku vytvoří krusta ze strouhaného sýra, je připraven k servírování. Na východě by vám tento pokrm podávali nejspíše ještě se smetanou a čerstvou zeleninou, čímž dostane další chutě. Skvěle se však k tomuto jídle hodí i jakýkoliv jiné dresing nebo omáčka. Díky dalším přísadám si skvěle vychutnáte skvělý pokrm z vepřové panenky a obyčejných brambor.

Zdroj: Sovkusom

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]