Podivuhodné slané koblihy z nakládaných okurek bez droždí a vajíček

Klasické langoše se pečou z kynutého těsta s vejci a droždím. Existuje ale také varianta bez droždí a vajec, která je stejně dobrá a možná i lepší. Hlavní roli tu hrají kyselé okurky.

Levné, chutné a zdravé, to je kombinace, které málokdo odolá. Někdy má snaha o vytvoření podobných receptů neuvěřitelné výsledky, jež bychom možná ani nečekali. A tak vznikly smažené langoše ze zvláštního těsta. Neobsahuje ani droždí, ani vajíčka. Základní ingrediencí jsou kyselé okurky a hladká mouka. Nic víc vlastně nepotřebujete, a tak si je můžete zkusit rovnou teď hned.

Na smažené pirohy z kyselých okurek budete potřebovat:

  1. Hladká mouka – 250 g
  2. voda – 80 ml
  3. prášek do pečiva – 1 lžička
  4. nakládané okurky – 10 ks
  5. sůl – dle chuti

Zadělejte okurkové těsto

Nakládané okurky nechte okapat od nálevu a vložte je do misky z varného materiálu. Přiveďte k varu vodu v konvici a zalijte s ní okurky. Nechte je koupat asi půl minuty a pak vodu slijte. Tímto způsobem se zbavíte typického nakyslého zápachu okurek, který by byl ve výsledných pirozích na obtíž.

Scezené okurky znovu zalijte vodou, případně lákem, anebo kombinací obojího. Pokud je lák chuťově výrazný, nepřehánějte to se solí. Pokud používáte jen vodu, trochu ji osolte. Ponorným mixérem pak rozmixujte okurky s vodou do hladké a homogenní hmoty. Tu pak zasypejte přes sítko prosátou hladkou moukou a práškem do pečiva a rukama uhněťte hutné a tvárné těsto.

Vytvarujte a osmažte langoše

Z těsta vytvarujte placky o velikosti dlaně, které uvnitř několikrát prořízněte. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a osmažte každou placku z obou stran dozlatova. Během smažení sledujte, jak se těsto krásně nafoukne a získá na objemu.

Dobře opečené placky nechte okapat na papírových utěrkách od přebytečného oleje, nechte zchladnout a podávejte je, stejně jako klasické langoše, se zálivkou z drceného česneku s kečupem a strouhaným sýrem nebo s čímkoliv, co máte rádi.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]