Některé pánve a hrnce mají povrch, který by měl zaručit nepřilnavost. Nesmí se však v žádném případě poškrábat.
Pro mnoho lidí jsou teflonové pánve nejlepšími společníky. Někdo však trpí tím, že se povrchu nesmí takřka ničím dotknout, aby ho nezničil. Ani nepřilnavý materiál navíc někdy nemusí zaručit neulpívání jídla na povrchu pánve. Nejlépe je to vidět například na přípravě míchaných vajíček nebo volských ok. Je proto vhodné před jejich přípravou využít jednoduchý trik s obyčejnou kostkou ledu.
Problémy s upečením
Někdy je těžké udělat míchaná vajíčka nebo omeletu tak, aby bylo vše rovnoměrně propečené. Vhodné je, když se spodek nepřipálí, žloutek zůstane tekutý a vejce budou jinak dobře propečená. Není jednoduché toho dosáhnout. Pokud necháte vajíčka na pánvi příliš dlouhou, žloutky vám ztuhnou. Někdo problém řeší tak, že dá na pánev víko a pokrm napaří odshora.
Nejlepším řešením však je udělat vajíčka s pomocí kostky ledu. A platí to nejen pro pokrmy z vajec, ale i pro další smažená jídla, jako jsou omelety, masové kuličky, steaky, ryby, nebo dokonce sladké pečené koblížky. Jde hlavně o ta jídla, která se mnohdy opečou jen na povrchu, ale uvnitř jsou zatím syrová. Pokud je chcete dodělat, často se již na povrchu připalují, což rozhodně není chutné ani zdravé.
Voda pomůže s vařením
Pokud přidáte trochu vody a na pánev dáte pokličku, prostor uvnitř se zaplní párou a proces vaření se urychlí. Pokrm se nepřipálí a začne se vařit rovnoměrněji. Proč však raději použít led než kapalnou vodu? Problémem je nekompatibilita vody a oleje – tedy vody a vroucího oleje. Pokud na rozpálenou pánev přidáte vodu, začne syčet a prskat, a stát opodál je tak opravdu velmi nebezpečné, hrozí popálení.
Pokud však dáte kostku ledu přímo na pokrm, začne se voda rovnoměrně odpařovat a kontakt se samotným olejem bude opravdu minimální. Je to skutečně velmi jednoduchý trik, který však ve svých kuchyních používají i profesionální kuchaři. Skvělé je, že vám usnadní přípravu všech smažených pokrmů, nejen přípravu vajíček k snídani. Tento tip si zapamatujte a používejte ho vždy, když bude potřeba.
Zdroj: Thekitchn