Měkoučký a nadýchaný jahodový koláč s mlékem je opravdu rychlý a jednoduchý letní recept. Tento svěží dezert si zamilujete na první ochutnání.
Jahody jako druh se v Evropě objevily podle různých odhadů mezi rokem 200 před naším letopočtem a 100 našeho letopočtu, i když přesné datum pochopitelně zůstává předmětem debat mezi vědci. První zmínky o těchto lahodných plodech se nacházejí v písemných pramenech starého Říma, kde byly známé jako „fragaria vesca“, což znamená „voňavá jedlá“.
Lahodný koláč s jahodami a vlašskými ořechy
Jahody, jak je známe dnes, jsou však výsledkem selekce a hybridizace druhů lesních jahod. V současné době existuje mnoho odrůd tohoto asi nejznámějšího letního ovoce. Jednotlivé druhy se liší velikostí, barvou, chutí a dalšími vlastnostmi. Také samozřejmě dobou a četností sběru. Obecně ale můžeme říci, že na jahodách si můžeme pochutnávat od konce května až téměř do podzimních dnů. Připravíme si letní sladký koláč z jahod.
Ingredience na těsto:
- Vejce – 3 ks;
- cukr krystal nebo krupice – 200 g;
- vanilkový cukr – 10 g;
- sůl – 1/3 čajové lžičky;
- máslo – 120 g;
- mléko – 200 g;
- hladká mouka – 380 g;
- prášek do pečiva – 10 g.
Delikátní ořechové trubičky, které se doslova rozpadají v ústech. Chutnají 100x lépe než v cukrárně
Ingredience na náplň:
- Jahody – 400 g;
- vlašské ořechy – 30 g;
- cukr – 1/2 lžičky.
Příprava jahodového koláče
- Jahody zbavte zelených sukýnek a nakrájejte je na malé kostičky.
- Na těsto vyšlehejte vejce s vanilkovým i klasickým cukrem a se solí, až vznikne hustá bílá pěna.
- Do vaječné směsi nalijte rozpuštěné vlažné máslo a vyšlehejte do hladka. Odděleně smíchejte mouku s práškem do pečiva a po částech přidejte do vaječné směsi.
- Pomocí mixéru vymíchejte těsto.
- Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj ⅓ těsta. Na těsto položte třetinu jahod. Na tu pak nalijte třetinu těsta.
- Vrstvy opakujte.
- Na vršek koláče nasypte drcené ořechy a cukr.
- Koláč pečte na 180 stupňů 45-50 minut.
Napište komentář