Salát plný hodnotných potravin, který je doslova nabitý vitamíny. Oceníte jej hlavně na podzim a v zimě, kdy nám pomůže předcházet nachlazení.
Zelí se pěstuje více než 4000 let a ve starověkém Řecku mu připisovali léčivé účinky, které měly vyléčit tělo i ducha. Skutečnost, že pomáhá na vředová onemocnění, se ukázalo až později. Léčivé účinky zelí vycházejí z jeho obsahu síry vitaminu C. Obsahuje také vlákninu a vysoký obsah vitaminu K. Zelí má také jeden ze zázračných účinku, a to že dokáže ochránit tělo před negativními dopady chemoterapie. Má také velmi málo kalorií, takže je skvělé pro hubnutí.
Salát pro zdraví
Pokud si tedy chcete udržet pevné zdraví, s chutí se pusťte do přípravy tohoto úžasného a zdraví prospěšného salátu. Obsahuje mimo zelí také jinou zeleninu a je přímo nabitý vitamíny. Mrkev napomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a tím chrání vaše srdce. Rovnež snižuje riziko mrtvice a infarktu. Má také antibakteriální a antiseptické účinky a stimuluje váš imunitní systém díky vitaminu C. Je samozřejmě známá i pro svůj vysoký obsah beta-karotenu a vitaminu A.
Na zelný salát potřebujete:
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 300 g čerstvé papriky
- 200 g mrkve
- 3 stroužky česneku
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 20 ml octa
- 50 g cukru
- 20 g soli
Postup
Očištěnou a omytou hlávku zelí nakrájejte ostrým nožem na drobné nudličky, případně můžete použít robot určený ke krouhání. Nakrouhané zelí pak vložte do velké mísy a promíchejte s oloupanou a hrubě nastrouhanou mrkví. Papriky nakrájejte také na tenčí proužky. Lépe se vám budou krájet přes jejich dužinu, tedy slupkou dolů k prkénku. Celou směs pak důkladně promíchejte a dochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte ocet, slunečnicový olej, cukr a sůl.
Nakonec vše prolijte teplejší vodou a nechte pod poklicí a zatížené asi 3 hodiny odstát při pokojové teplotě. Následně salátem naplňte uzaviratelné nádoby. Dobře utěsněte a skladujte v lednici. Salát vydrží klidně několik dní. Vynikající je u masových či bramborových pokrmů, jako jsou karbanátky, žebírka či bramboráky. Do směsi můžete přidat podle chuti i bylinky, přičemž skvěle v salátu vynikne petřželka či koriandr. Nebojte se ani chilli či feferonek.