Dezerty bývají různého typu, od velmi krémových a nadýchaných až po čerstvé ovocné či hutné medové a ořechové. Pokud si chcete připravit dezert s vyváženým poměrem šťavnaté a hutné části, ideálním je právě tatarský koláč, který lze velmi jednoduše přizpůsobit aktuální chuti či sezóně výběrem různých surovin pro náplň.
Aby však měl koláč správnou konzistenci, je nutné dosáhnout u náplně odpovídající hustoty, při výběru surovin se proto orientujte na takové, které vám umožní dosáhnout potřebné viskozity náplně.
Ingredience pro přípravu tatarského koláče
Na tento recept budete potřebovat následující suroviny:
- hladká mouka – 400 g
- máslo – 200 g
- cukr krupice – 260 g
- mléko – 150 ml
- citron – 2 ks
- sušené meruňky – 250 g
- vlašské ořechy – 200 g
- sůl – 2 špetky
- prášek do pečiva – 1 čajová lžička
Postup přípravy tatarského koláče
Koláč připravíte podle následujícího postupu:
- Umyjte citróny nastrouhejte jejich kůru a pak nakrájejte dužinu na malé kousky.
- V menší misce směs rozmixujte.
- Přidejte 100 g cukru a 3 polévkové lžíce mouky, vše důkladně promíchejte.
- Ořechy nasekejte najemno, vložte do menší misky a promíchejte se 100 g cukru.
- Meruňky umelte nebo rozmixujte na kaši.
- Do větší mísy dejte zbylou mouku a studené máslo.
- Rozmačkejte máslo do mouky, přidejte sůl, zbývající cukr a prášek do pečiva, a poté důkladně promíchejte.
- Ve vzniklé směsi vytvořte důlek a nalejte do něj mléko.
- Následně vypracujte hladké nelepivé těsto.
- Těsto rozdělte na polovinu – z jedné půlky vyválejte tenký plát.
- Vyložte dortovou formu pečicím papírem a přeneste do ní připravený plát těsta – zarovnejte okraje tak, aby vytvořil dno a stěny koláče.
- Na těsto naneste ořechovou náplň (nechte si 2-3 polévkové lžíce na posypání).
- Druhou půlku těsta rozdělte na tři části a každou vyválejte do tenkého plátu.
- Přeneste první plát na ořechovou náplň a kraje napojte na připravené stěny koláče.
- Do druhé vrstvy rozložte rozmixované meruňky a opět je přikryjte těstem.
- Třetí – horní vrstvu pak tvoří citrónová směs, po jejím zakrytí utěsněte okraje koláče a povrch posypte ořechovou směsí.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 50 minut.
- Koláč je potřeba nechat vychladnout přímo ve formě, až poté je možné jej odformovat a krájet.
Dobrou chuť.