Vydatné a chutné jídlo z jednoho pekáčku: Zapečené brambory s mletým masem, rajčaty a sýrem se hodí zejména na rodinný oběd

Brambory jsou vděčnou surovinou, která se dá zpracovat nejrůznějšími způsoby. Lze je grilovat, smažit, vařit anebo i zapékat. S mletým masem, rajčaty a sýrem vytvoříte dokonalou kompozici, která se bude hodit nejen k obědu, ale i k večeři pro celou rodinu.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených brambor s mletým masem?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:

  • 4 velké brambory
  • ½ kilogramu mletého masa (ideálně hovězího)
  • 2 česnekové stroužky
  • 1 lžíci bramborového škrobu
  • koření na mleté maso dle chuti
  • 2 velká rajčata
  • 2 cibule
  • 10 slaninových plátků
  • provensálské koření dle chuti
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • 1 hrst nahrubo strouhaného tvrdého sýra
  • slunečnicový olej dle potřeby

Na zapékací omáčku si připravte:

  • 2 lžíce majonézy
  • 200 gramů řeckého jogurtu
  • 2 česnekové stroužky
  • trochu provensálského koření
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor s mletým masem?

Začněte tím, že si připravíte masovou směs. V míse si smíchejte mleté maso spolu se škrobem, lisovanými česnekovými stroužky a s kořením na mleté maso. Také můžete přidat dle preferencí sůl, pepř a provensálské koření. Mokrýma rukama následně tvořte masové placky o stejné velikosti a pokládejte je prozatím na tác či talíř.

Příprava zeleniny, kompletace pokrmu v pekáčku a jeho pečení

Nyní si k ruce vezměte ostrý nůž nebo škrabku a oloupejte pečlivě brambory. Ty pak omyjte a nakrájejte na stejně široké plátky. Následně si oloupejte i cibuli a rovněž naplátkujte, stejně jako omytá rajčata. Nakonec se pusťte do kompletace pokrmu. Zapékací misku nebo pekáček vymažte slunečnicovým olejem a podélně do něj začněte vrstvit plátky brambor, masové placky, plátky rajčat a cibule. Vše posypejte dle libosti provensálskými bylinkami, solí i pepřem a dejte péct do trouby na ca 50 minut při teplotě 180 až 190 °C.

Dokončování zapečených brambor s omáčkou a servírování pokrmu

Na závěr si ještě připravte zapékací omáčku smícháním majonézy, řeckého jogurtu, lisovaných česnekových stroužků a soli s pepřem. Přidat lze i provensálské bylinky.

Po padesáti minutách vyjměte brambory z trouby, přelijte směsí, posypte strouhaným sýrem a ještě dvacet minut pečte. Nakonec podávejte teplé třeba se sklenkou suchého červeného vína. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]