Máte chuť na svěží koláč, který neurazí ani návštěvu, ale zvládnete jej připravit snadno a rychle? Zkuste tento neotřelý recept na koláč s kondenzovaným mlékem. Je vláčný, nedusivý a nepotřebujete kvůli němu shánět složité ingredience.
Suroviny
- 1 kg čerstvého sýra (lučina apod.)
- 5 vajec
- Cukr – 3-4 lžíce
- Máslo – 100 g
- Neslazené kondenzované mléko – 125 ml
- Kokosový puding v prášku – 1 ks
- Pšeničná mouka – 2 lžíce
- Sůl – špetka
- Sušenky – 15 kusů
- Mleté ořechy – 1 lžíce
- Práškový cukr – na ozdobu
Jak postupovat?
Rozpusťte si v rendlíku máslo a oddělte žloutky od bílků. Formu na dort 26 x 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte ji sušenkami tak, aby byl celý spodek i boky zakryté.
Z bílků vyšlehejte sníh společně se špetkou soli. Žloutky smíchejte s cukrem a kondenzovaným mlékem, přidejte pudingový prášek a mouku a vše dobře promíchejte.
Přidejte čerstvý sýr a míchejte, dokud se hmota zcela nespojí. Nakonec do hotové směsi jemně vmíchejte také sníh z bílků.
Vložte hmotu na sušenky a vrch posypte několika drcenými sušenkami a mletými ořechy.
Do základu je samozřejmě vždy možné přidat něco navíc, co dort ozvláštní a dodá mu novou chuťovou úroveň. Nebojte se do těsta například přidat čerstvé nebo zavařené ovoce (jahody, mandarinky apod.). Dort opět získá jinou chuť a můžete jím svou návštěvu opět překvapit.
Pečení
Koláč pečeme asi hodinu na 175 stupňů. Před upečením zkontrolujeme, že je povrch těsta tuhý a zapíchnutá špejle je skoro suchá. Jakmile koláč vytáhnete z trouby, nechte jej na mřížce vychladnout. Před podáváním je dobré dát vychladlý koláč ještě na pár hodin do lednice, kde nádherně ztuhne a bude se dát snadno krájet.
Jak ozdobit?
Jestliže chcete koláč dát návštěvě, hodí se jej lehce dozdobit. Na povrch můžete rozmístit čerstvé ovoce, nebo si připravit jemný krém ze šlehačky a vanilkového cukru. Ten můžete dát do plnicího sáčku a každý kousek dozdobit trochou nadýchaného krému.