Nadýchané koblihové těsto rozplývající se na jazyku. Oblíbené koblížky můžete tvarovat snadno díky plastové láhvi. Koblihové kuličky jsou rychlým pohoštěním či večeří.
Koblihy se podávaly jako tradiční masopustní pečivo a první zmínky o nich pocházejí již ze 13. století. Připravují se na mnoho způsobů, mohou mít různé tvary i velikosti. Základem je těsto, které se smaží ve vysoké vrstvě oleje do zlatavé barvy. Typický koblih se plní marmeládou nebo čokoládou. V Americe je pak velmi oblíbená varianta koblih s dírou uprostřed, tedy oblíbené donuty. Ty jsou poté máčeny v různých polevách a posypány cukrovým zdobením. Vyzkoušejte si jednoduché koblihové kuličky, které díky plastové láhvi budou hotové raz dva.
Ingredience na koblihové těsto
- 1 lžíce cukru (15 g)
- 1 hrnek teplého mléka (200 g)
- 1 lžička sušeného droždí (3 g)
- 4 lžíce oleje (20 g)
- 2 hrnky hladké mouky (205 g)
- 1 lžička soli (4 g)
Postup přípravy
Do větší mísy nasypte cukr, přidejte mléko a droždí. Přisypte sůl a nalijte olej. Vše promíchejte a začněte přisypávat mouku. Postupným mícháním pak vypracujte hutnější těsto. Misku pak přikryjte poklicí nebo alobalem a nechejte těsto půl hodiny kynout. Připravte si pánev, do které nalijte vyšší vrstvu oleje a nechte jej rozpálit.
Z těsta můžete velkou lžící ukrajovat menší kousky a vkládat je do pánve. Mnohem jednodušší však je, když k tvarování kuliček použijete plastovou láhev. Vezměte tu o velikosti 1,5 l a uřízněte jí dno. Těsto pak pomocí lžíce nebo naběračky do ní přendejte. Poté odšroubujte vršek a hrdlem láhve začněte vytlačovat kousky těsta.
Vytvořte kuličky pravidelné velikosti
Vytlačte z láhve hada dlouhého přibližně 4 cm a u hrdla těsto odstřihněte nůžkami. Vše dělejte rovnou nad pánví, ale dávejte si pozor na prskající olej. Trik s plastovou lahví vám usnadní práci a navíc budete mít pravidelné, stejně velké koblihové kuličky. Ty smažte do tmavší zlatavé barvy, přibližně tři minuty. Poté je naběračkou s dírkami vytáhněte z pánve a nechte okapat.
Můžete je přenést ještě na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Koblihové kuličky pak můžete podávat jen posypané moučkovým cukrem. Výborné jsou také máčené v medu nebo je můžete obalit v čokoládové polevě. Fantazii se meze nekladou. Koblížky miluje každý a tak můžete během chvilky připravit sladké pohoštění pro návštěvu nebo na rodinnou oslavu.
Napište komentář