V dnešní době jsou všemi známé palačinky oblíbeným pokrmem mnoha kuchyní. Neméně lahodné mohou být i bez mouky a cukru.
Všemi dobře známá palačinka už je stálicí na jídelních lístcích i v našich domácnostech. Děti palačinky milují jako sladký dezert a mezi těmi staršími si našly zastoupení i jejich slané variace. Palačinkové těsto je nejen velmi jednoduchá a rychlá záležitost, ale díky jejich jemné chuti se dají kombinovat s obrovským množstvím ingrediencí. Proč si občas nedopřát lehčí variantu bez mouky a cukru? Jsou lépe stravitelné, zdravější, a i přesto k nerozeznání od těch klasických.
Odkud přišly palačinky
Nejznámějším příběhem o původu palačinek je historka o Francisku Palaccinim, kuchaři maďarského hraběte Esterházyho, který si v roce 1687 recept převzal z francouzské kuchyně. Ve Francii tehdy vznikl recept nazývaný francouzskou šlechtou jako crêpes, což byla tenká placka přeložená do trojúhelníku a politá alkoholem. Francisko recept upravil na dnešní verzi namazaných marmeládou a stočených do ruliček a ten se velmi brzy ujal nejen v Uhrách.
Namísto mouky ovesné vločky
Dobrou volbou pro zařazení do jídelníčku jsou jistě ovesné vločky. Mají vysoký podíl bílkovin a obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Jsou oblíbenou potravinou mezi sportovci jako perfektní zdroj energie a živin. Pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a zároveň působí jako probiotikum. Jsou cennou součástí při snižování tělesné hmotnosti. Doporučují se především konzumovat k snídani, kdy pomáhají navodit pocit sytosti na dlouhé hodiny.
Ingredience pro přípravu palačinek bez mouky a cukru
- 25 dkg ovesných vloček
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 vejce
- 3 lžíce kokosového oleje
- 4 dl mléka
- Tekuté sladidlo (podle chuti)
Ovesné vločky rozemelte najemno, nasypte do misky a přidejte oddělené žloutky s vybraným sladidlem, olej, mléko a lžičku prášku do pečiva. Důkladně vše promíchejte a nechte půl hodiny odpočinout.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a po částech přidejte ke směsi. Můžete přidat další přísady podle chuti, zde se opravdu fantazii meze nekladou. Opékejte na zahřáté pánvi. Nejlépe ihned namažte marmeládou nebo jinou zvolenou náplní a podávejte ještě teplé. Dobrou chuť!
Že to jde i bez mouky
Pokud se vám varianta bez mouky bude líbit, vyzkoušejte určitě i další variace, kde není mouka potřeba. Receptů je velká spousta a za zmínku stojí například palačinky tvarohové, kde tvaroh s pudinkem vytváří vynikající kombinaci pro přípravu šťavnatých palačinek nebo poslední dobou velmi známé banánové palačinky. Ať už si vyberete jakoukoliv verzi, vždy si palačinky můžete nakonec přizpůsobit a užít si jejich božskou chuť.