Kdo by nemiloval palačinky? Připravte si je tentokrát bez použití mouky a cukru

V dnešní době jsou všemi známé palačinky oblíbeným pokrmem mnoha kuchyní. Neméně lahodné mohou být i bez mouky a cukru.

Všemi dobře známá palačinka už je stálicí na jídelních lístcích i v našich domácnostech. Děti palačinky milují jako sladký dezert a mezi těmi staršími si našly zastoupení i jejich slané variace. Palačinkové těsto je nejen velmi jednoduchá a rychlá záležitost, ale díky jejich jemné chuti se dají kombinovat s obrovským množstvím ingrediencí. Proč si občas nedopřát lehčí variantu bez mouky a cukru? Jsou lépe stravitelné, zdravější, a i přesto k nerozeznání od těch klasických.

Odkud přišly palačinky

Nejznámějším příběhem o původu palačinek je historka o Francisku Palaccinim, kuchaři maďarského hraběte Esterházyho, který si v roce 1687 recept převzal z francouzské kuchyně. Ve Francii tehdy vznikl recept nazývaný francouzskou šlechtou jako crêpes, což byla tenká placka přeložená do trojúhelníku a politá alkoholem. Francisko recept upravil na dnešní verzi namazaných marmeládou a stočených do ruliček a ten se velmi brzy ujal nejen v Uhrách.

Namísto mouky ovesné vločky

Dobrou volbou pro zařazení do jídelníčku jsou jistě ovesné vločky. Mají vysoký podíl bílkovin a obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Jsou oblíbenou potravinou mezi sportovci jako perfektní zdroj energie a živin. Pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a zároveň působí jako probiotikum. Jsou cennou součástí při snižování tělesné hmotnosti. Doporučují se především konzumovat k snídani, kdy pomáhají navodit pocit sytosti na dlouhé hodiny.

Fotografie: Pixabay

Ingredience pro přípravu palačinek bez mouky a cukru

  • 25 dkg ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 4 dl mléka
  • Tekuté sladidlo (podle chuti)

Ovesné vločky rozemelte najemno, nasypte do misky a přidejte oddělené žloutky s vybraným sladidlem, olej, mléko a lžičku prášku do pečiva. Důkladně vše promíchejte a nechte půl hodiny odpočinout.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a po částech přidejte ke směsi. Můžete přidat další přísady podle chuti, zde se opravdu fantazii meze nekladou. Opékejte na zahřáté pánvi. Nejlépe ihned namažte marmeládou nebo jinou zvolenou náplní a podávejte ještě teplé. Dobrou chuť!

Fotografie: Pixabay

Že to jde i bez mouky

Pokud se vám varianta bez mouky bude líbit, vyzkoušejte určitě i další variace, kde není mouka potřeba. Receptů je velká spousta a za zmínku stojí například palačinky tvarohové, kde tvaroh s pudinkem vytváří vynikající kombinaci pro přípravu šťavnatých palačinek nebo poslední dobou velmi známé banánové palačinky. Ať už si vyberete jakoukoliv verzi, vždy si palačinky můžete nakonec přizpůsobit a užít si jejich božskou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]