Neveřejná rada lékařů: Jak zastavit DNU, pakostnici a nemoc králů. Není tak těžká, ale samotné by vás nenapadla

Světoví odborníci a lékaři radí, jak udržet záchvaty dny a další bolesti pod kontrolou. Je to nakonec mnohem jednodušší, než si asi vůbec myslíte.

Miliony lidí trpí opakujícími se bolestmi, červenými, oteklými a nebo horkými klouby. No a lékařsky je dna velmi snadno definovatelná. Jedná se o akutní zánět kloubu, který se obvykle vyskytuje na palci u nohy a je způsoben tím, že je v něm velké množství kyseliny močové. No a pokud tyto bolesti trápí i vás, podívejte se na tyto rady od známých lékařů.

Snažte se zhubnout

Když je někdo obézní nebo má nadváhu, jeho tělo produkuje více inzulínu. Vysoká hladina inzulínu zpomaluje neutralizaci kyseliny močové a to právě vede ke dně. Pokud se vám tedy podaří zhubnout, znamená to, že se vám podaří i mít bolest pod kontrolou.

Podívejte se na rodinnou anamnézu

Dna může být i genetického původu. Pokud ji někdo z vaší rodiny měl, je velká šance, že u vás se vyvine také. Jenže bohužel s tímto nemůžete nic dělat, maximálně se tak můžete hlídat. Pokud jste muž, ve věku 40 – 50 let a máte dnu v rodinné anamnéze, dávejte na sebe pozor.

Změňte svůj jídelníček

Dna bývala v minulosti chápána jako nemoc králů a bohatých lidí. Bylo to zejména kvůli tomu, že červené maso a mořské plody byly k dispozici pouze u bohatých lidí. A tyto potraviny obsahují nejvíce purinů. Purin je vedlejší produkt kyseliny močové, který vzniká po rozkladu kyseliny močové v těle. Proto snižte spotřebu alkoholických nápojů a to zejména piva a také slazených nápojů.

Co naopak konzumovat

Třešně dokážou snižovat hladinu kyseliny močové v krvi a to zejména díky obsahu antioxidantů. Pití dostatečného množství vody může také pomoci vyplavit kyselinu močovou z těla. Snižuje množství usazenin kyseliny močové v kloubech, čímž předchází záchvatům. Dokonce i zázvor je protizánětlivý a účinný proti dně.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*