Cuketa se stala v posledních letech velmi oblíbenou potravinou a proto jí náleží rostoucí počet chutných receptů. Nyní můžete vyzkoušet i tento.
Zapékání je ten nejlepší způsob, jak můžete připravit mnoho druhů zeleniny, a to obzvláště v případě cukety. Když ji pak zkombinujete s lahodnou čerstvou mrkví a žlutými brambory, získáte navíc krásně barvený pokrm plný různých chutí. Krom toho jsou tyto potraviny plné zdravých vitamínů, takže si na tomto receptu může pochutnat jedlík kteréhokoliv typu. Máte-li rádi zeleninu, vrhněte se do příprav ještě dnes.
Zapečená cuketa s bramborem a mrkví
Na následujícím receptu není opravdu nic složitého a navíc obsahuje z velké většiny zdravé (ovšem chutné) potraviny. Pochutná si na něm tak jedlík kteréhokoliv typu, protože na zelenině a trocha koření není opravdu nic špatného. Postup přitom zvládne připravit každý začínající kuchař i kuchařka. Na nic tak nečekejte a připravte si následující ingredience:
- 2 ks cuketa
- 2 ks brambory
- 2 ks mrkev
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 s vejce
- 2 svazky petrželka
- Strouhanka, dle potřeby
- Sůl, dle chuti
- Pepř, dle chuti
- Olej, dle potřeby
Postup pro přípravu:
- Nejprve si oloupejte brambory, umyjte a osušte cuketu a očistěte mrkev. Spolu s nimi pak oloupejte také cibuli a stroužky česneku. Snažte se však, aby byly potraviny co nejvíce čerstvé.
- Veškerou připravenou zeleninu nyní nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud preferujete cibuli mít nakrájenou a česnek prolisovaný, klidně se vydejte tímto směrem, rozhodně ničemu neuškodíte.
- Dále si připravte strouhanku. Můžete ji buď připravenou koupit, nebo rozdrtit v mixéru dva krajíce suchého chleba.
- Strouhanku nasypte na plech vyložený pečícím papírem a vložte ji do trouby předehřáté na 220 stupňů. Měla by poté chytit zlatavou barvu.
- Upečenou strouhanku dále přidejte do nastrouhané zeleninové směsi spolu s nasekanou petrželkou.
- Přidejte do směsi vajíčka, podle vaší chuti přidejte sůl a pepř a zakápněte ji olejem. Poté směs pořádně promíchejte.
- Připravte si zapékací misku, kterou pořádně vymažte rostlinným olejem, a poté do ní vložte připravenou zeleninovou směs. Snažte se, aby byla směs rozetřená pěkně rovnoměrně.
- Nyní pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechte jej péct okolo 40 až 50 minut. Že je pokrm hotový zjistíte tak, že se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka (pokud chcete, můžete navrch přidat nastrouhaný sýr a péct dalších deset minut).
- Hotový pokrm již nyní nechte pouze mírně vychladnout a poté jej ihned podávejte.
- A máte hotovo, dobrou chuť!