Nastrouhejte 2 cukety, 2 mrkve a 2 brambory. Až zjistíte, jak chutné to je, tak vykoupíte veškerou zeleninu poblíž

Cuketa se stala v posledních letech velmi oblíbenou potravinou a proto jí náleží rostoucí počet chutných receptů. Nyní můžete vyzkoušet i tento.

Zapékání je ten nejlepší způsob, jak můžete připravit mnoho druhů zeleniny, a to obzvláště v případě cukety. Když ji pak zkombinujete s lahodnou čerstvou mrkví a žlutými brambory, získáte navíc krásně barvený pokrm plný různých chutí. Krom toho jsou tyto potraviny plné zdravých vitamínů, takže si na tomto receptu může pochutnat jedlík kteréhokoliv typu. Máte-li rádi zeleninu, vrhněte se do příprav ještě dnes.

Zapečená cuketa s bramborem a mrkví

Na následujícím receptu není opravdu nic složitého a navíc obsahuje z velké většiny zdravé (ovšem chutné) potraviny. Pochutná si na něm tak jedlík kteréhokoliv typu, protože na zelenině a trocha koření není opravdu nic špatného. Postup přitom zvládne připravit každý začínající kuchař i kuchařka. Na nic tak nečekejte a připravte si následující ingredience:

  • 2 ks cuketa
  • 2 ks brambory
  • 2 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 s vejce
  • 2 svazky petrželka
  • Strouhanka, dle potřeby
  • Sůl, dle chuti
  • Pepř, dle chuti
  • Olej, dle potřeby

Postup pro přípravu:

  • Nejprve si oloupejte brambory, umyjte a osušte cuketu a očistěte mrkev. Spolu s nimi pak oloupejte také cibuli a stroužky česneku. Snažte se však, aby byly potraviny co nejvíce čerstvé.
  • Veškerou připravenou zeleninu nyní nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud preferujete cibuli mít nakrájenou a česnek prolisovaný, klidně se vydejte tímto směrem, rozhodně ničemu neuškodíte.
  • Dále si připravte strouhanku. Můžete ji buď připravenou koupit, nebo rozdrtit v mixéru dva krajíce suchého chleba.
  • Strouhanku nasypte na plech vyložený pečícím papírem a vložte ji do trouby předehřáté na 220 stupňů. Měla by poté chytit zlatavou barvu.

  • Upečenou strouhanku dále přidejte do nastrouhané zeleninové směsi spolu s nasekanou petrželkou.
  • Přidejte do směsi vajíčka, podle vaší chuti přidejte sůl a pepř a zakápněte ji olejem. Poté směs pořádně promíchejte.
  • Připravte si zapékací misku, kterou pořádně vymažte rostlinným olejem, a poté do ní vložte připravenou zeleninovou směs. Snažte se, aby byla směs rozetřená pěkně rovnoměrně.

  • Nyní pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechte jej péct okolo 40 až 50 minut. Že je pokrm hotový zjistíte tak, že se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka (pokud chcete, můžete navrch přidat nastrouhaný sýr a péct dalších deset minut).
  • Hotový pokrm již nyní nechte pouze mírně vychladnout a poté jej ihned podávejte.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]