Zapečené brambory mívají mnoho podob. Tento recept je jednou z těch nejlahodnějších z nich. Snadné a rychlé brambory zapečené s hovězím masem a bešamelovou omáčkou dostanou i vás.
Kořeněný bešamel s příchutí kari zjemňuje chuť mletého hovězího masa a brambor. Tak jemnou chuť zapečených brambor jste ještě nezažili. Snadný recept přitom bez potíží zvládne i začátečník, ale zachutná úplně všem. Pokud pátráte po něčem snadném a rychlém k snědku, pak jste právě našli.
Ingredience
- Brambory – 1 kg
- mleté hovězí maso – 500 g
- cibule – 2 ks
- mléko nebo smetana – 600 ml
- máslo – 1 lžíce
- česnek – 3 stroužky
- hladká mouka – 1 lžíce
- sůl a pepř – dle chuti
- kari – dle chuti
- sladká mletá paprika – dle chuti
- rostlinný olej – dle potřeby
- sýr čedar – 80 g
- rajče – 1 ks
Návod na přípravu
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Na plotně rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje a osmahněte na ní mleté hovězí maso, přičemž jej rozmělněte tak, aby nevytvořilo soudržné kusy. Oloupejte cibuli, nasekejte ji na kostičky a přidejte k částečně opečenému masu. Pokračujte v restování ještě pár minut, dokud není maso hotové a cibulka nezesklovatí. Poté přisypejte sůl, pepř, papriku a kari koření, promíchejte a ještě chvilku pokračujte v opékání, dokud maso nezezlátne.
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte je na kulaté plátky silné kolem půl centimetru. Zapékací misku vytřete trochou rostlinného oleje a vyskládejte na její dno první vrstvu brambor tak, aby vytvořily souvislou plochu. Mezery mezi kolečky zarovnejte rozlámaným plátkem brambory. Na brambory vyklopte opečené hovězí maso a rozprostřete ho po celé ploše do rovnoměrné vrstvy a na ni vyskládejte druhé patro brambor.
Na pánvi zahřejte lžíci másla a trochu rostlinného oleje a když se máslo rozpustí, opečte na něm česnek nakrájený na plátky. Jakmile začne vonět, přidejte lžíci hladké mouky a osmažte ji dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte smetanou nebo mlékem a intenzivně míchejte, abyste rozředili moučný základ.
Do směsi přidejte sůl, pepř a kari koření a znovu dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření, dokud směs nezíská hustou a krémovou konzistenci. Hotovou omáčku pak nalijte přes brambory s masem v zapékací misce.
Nastrouhejte sýr najemno a posypejte jím celý povrch omáčky v míse. Posypejte trochou červené papriky a poklaďte nakrájeným rajčetem. Takto připravenou zapékací misku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte brambory po dobu 30 minut dozlatova. Hotový pokrm nechte mírně vychladnout a ihned podávejte, dokud se sýr na povrchu krásně táhne.
Napište komentář