Zapečené brambory s mletým masem a zelným salátem, chutná a rychlá večeře za pár korun

Pokud máte rádi rychlá jídla z jednoho pekáče, tento recept si oblíbíte. Brambory se dají připravit mnoha způsoby, ale takto zapečené v troubě jsou nejlepší.

Výborný recept z jednoho pekáče, který si zamilujete. Pokud nemáte rádi zelí, můžete si připravit salát dle vlastní chuti, například jen obyčejný okurkový nebo rajčatový. Toto jí si lze uvařit například k večeři nebo i k nedělnímu obědu. Příprava vám zabere jen několik minut a během hodiny máte pokrm hotový.

Zapečené brambory s masem

Na zapečené brambory se hodí větší zapékací mísa nebo pekáč. Z jedné várky připravíte 4–5 porcí, takže se nají celá rodina.

  • 4 větší brambory
  • 1 cibule
  • 600g hovězího nebo vepřového mletého masa
  • sůl
  • pepř
  • bylinky a koření dle chuti
  • 200 g sýra
  • 1 rajče
Fotografie: Pexels

Jak na zapečené brambory

Brambory nakrájejte na tenké plátky osolte je a posypeme kořením. Na dno pekáče dejte pár kapek rostlinného oleje a rozprostřete po něm nakrájené brambory. Nyní vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 minut, dokud nebudou brambory zlatavé a měkké.

Příprava mletého masa

Než se vám upečou brambory připravte si masovou směs. Nadrobno si nakrájejte cibuli a osmažte na pánvi, poté přidejte mleté maso a opečte. Směs osolte a opepřete dle chuti, přidejte koření. Můžete použít například grilovací koření nebo koření na pečená masa, vhodná je i červená paprika. Pokud máte rádi ostřejší jídla můžete použít papriku pálivou.

Příprava ostatních suroviny

Pokud máte připravené maso a čekáte až se dopečou brambory, nastrouhejte si sýr a nakrájejte si rajčata na kolečka. Z trouby vyndejte pekáč s opečenými bramborami, na ně rovnoměrně rozložte masovou směs a posypte sýrem. Nakonec navrch dejte rajčata a vložte zpátky do trouby na dalších 15 minut.

Salát k zapečené mu mletému masu

Aby jídlo bylo správně výživné je vhodné přidat k němu i zeleninu. Ideální je tento zeleninový salát, který se svojí chutí krásně hodí právě k zapečeným bramborů.

  • ½ hlávky zelí
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 50 ml mléka
  • česnek
  • sůl a pepř
Fotografie: Pexels

Jak na přípravu salátu

Na salát si nejdříve připravte omeletu z vajec, mléka a soli. Vše smíchejte a usmažte na pánvi. Poté nakrájejte na tenké nudličky. Do větší misky si nadrobno pokrájejte zelí, podle chuti můžete přidat například i nastrouhanou mrkev. Zeleninu osolte a opepřete, přidejte i nudličky z vaječné omelety. Ze zakysané smetany, hořčice a česneku si připravte dresink a nakonec ho přimíchejte do salátu.


Zapečené brambory podávejte nejlépe ještě teplé. Spolu se salátem jsou ideálním jídlem například k večeři. Tato dokonalá kombinace chutí vás nadchne.