Klasické francouzské brambory zblednou závistí. Tyto jsou bezkonkurenční

Zapečené brambory mívají mnoho podob. Tento recept je jednou z těch nejlahodnějších z nich. Snadné a rychlé brambory zapečené s hovězím masem a bešamelovou omáčkou dostanou i vás.

Kořeněný bešamel s příchutí kari zjemňuje chuť mletého hovězího masa a brambor. Tak jemnou chuť zapečených brambor jste ještě nezažili. Snadný recept přitom bez potíží zvládne i začátečník, ale zachutná úplně všem. Pokud pátráte po něčem snadném a rychlém k snědku, pak jste právě našli.

Ingredience

  • Brambory – 1 kg
  • mleté hovězí maso – 500 g
  • cibule – 2 ks
  • mléko nebo smetana – 600 ml
  • máslo – 1 lžíce
  • česnek – 3 stroužky
  • hladká mouka – 1 lžíce
  • sůl a pepř – dle chuti
  • kari – dle chuti
  • sladká mletá paprika – dle chuti
  • rostlinný olej – dle potřeby
  • sýr čedar – 80 g
  • rajče – 1 ks

Návod na přípravu

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Na plotně rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje a osmahněte na ní mleté hovězí maso, přičemž jej rozmělněte tak, aby nevytvořilo soudržné kusy. Oloupejte cibuli, nasekejte ji na kostičky a přidejte k částečně opečenému masu. Pokračujte v restování ještě pár minut, dokud není maso hotové a cibulka nezesklovatí. Poté přisypejte sůl, pepř, papriku a kari koření, promíchejte a ještě chvilku pokračujte v opékání, dokud maso nezezlátne.

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte je na kulaté plátky silné kolem půl centimetru. Zapékací misku vytřete trochou rostlinného oleje a vyskládejte na její dno první vrstvu brambor tak, aby vytvořily souvislou plochu. Mezery mezi kolečky zarovnejte rozlámaným plátkem brambory. Na brambory vyklopte opečené hovězí maso a rozprostřete ho po celé ploše do rovnoměrné vrstvy a na ni vyskládejte druhé patro brambor.

Na pánvi zahřejte lžíci másla a trochu rostlinného oleje a když se máslo rozpustí, opečte na něm česnek nakrájený na plátky. Jakmile začne vonět, přidejte lžíci hladké mouky a osmažte ji dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte smetanou nebo mlékem a intenzivně míchejte, abyste rozředili moučný základ.

Do směsi přidejte sůl, pepř a kari koření a znovu dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření, dokud směs nezíská hustou a krémovou konzistenci. Hotovou omáčku pak nalijte přes brambory s masem v zapékací misce.

Nastrouhejte sýr najemno a posypejte jím celý povrch omáčky v míse. Posypejte trochou červené papriky a poklaďte nakrájeným rajčetem. Takto připravenou zapékací misku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte brambory po dobu 30 minut dozlatova. Hotový pokrm nechte mírně vychladnout a ihned podávejte, dokud se sýr na povrchu krásně táhne.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*