Pokud máte rádi rychlá jídla z jednoho pekáče, tento recept si oblíbíte. Brambory se dají připravit mnoha způsoby, ale takto zapečené v troubě jsou nejlepší.
Výborný recept z jednoho pekáče, který si zamilujete. Pokud nemáte rádi zelí, můžete si připravit salát dle vlastní chuti, například jen obyčejný okurkový nebo rajčatový. Toto jí si lze uvařit například k večeři nebo i k nedělnímu obědu. Příprava vám zabere jen několik minut a během hodiny máte pokrm hotový.
Zapečené brambory s masem
Na zapečené brambory se hodí větší zapékací mísa nebo pekáč. Z jedné várky připravíte 4–5 porcí, takže se nají celá rodina.
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- 600g hovězího nebo vepřového mletého masa
- sůl
- pepř
- bylinky a koření dle chuti
- 200 g sýra
- 1 rajče
Jak na zapečené brambory
Brambory nakrájejte na tenké plátky osolte je a posypeme kořením. Na dno pekáče dejte pár kapek rostlinného oleje a rozprostřete po něm nakrájené brambory. Nyní vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 minut, dokud nebudou brambory zlatavé a měkké.
Příprava mletého masa
Než se vám upečou brambory připravte si masovou směs. Nadrobno si nakrájejte cibuli a osmažte na pánvi, poté přidejte mleté maso a opečte. Směs osolte a opepřete dle chuti, přidejte koření. Můžete použít například grilovací koření nebo koření na pečená masa, vhodná je i červená paprika. Pokud máte rádi ostřejší jídla můžete použít papriku pálivou.
Příprava ostatních suroviny
Pokud máte připravené maso a čekáte až se dopečou brambory, nastrouhejte si sýr a nakrájejte si rajčata na kolečka. Z trouby vyndejte pekáč s opečenými bramborami, na ně rovnoměrně rozložte masovou směs a posypte sýrem. Nakonec navrch dejte rajčata a vložte zpátky do trouby na dalších 15 minut.
Salát k zapečené mu mletému masu
Aby jídlo bylo správně výživné je vhodné přidat k němu i zeleninu. Ideální je tento zeleninový salát, který se svojí chutí krásně hodí právě k zapečeným bramborů.
- ½ hlávky zelí
- 2 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce francouzské hořčice
- 50 ml mléka
- česnek
- sůl a pepř
Jak na přípravu salátu
Na salát si nejdříve připravte omeletu z vajec, mléka a soli. Vše smíchejte a usmažte na pánvi. Poté nakrájejte na tenké nudličky. Do větší misky si nadrobno pokrájejte zelí, podle chuti můžete přidat například i nastrouhanou mrkev. Zeleninu osolte a opepřete, přidejte i nudličky z vaječné omelety. Ze zakysané smetany, hořčice a česneku si připravte dresink a nakonec ho přimíchejte do salátu.
Zapečené brambory podávejte nejlépe ještě teplé. Spolu se salátem jsou ideálním jídlem například k večeři. Tato dokonalá kombinace chutí vás nadchne.