Vylepšili jsme recept na švédské masové kuličky. Teď jsou stokrát lepší než originál. Takové nemají ani v IKEA

mleté maso s vajíčkem

Masové kuličky má ráda spousta lidí, ale někteří kritizují jejich mastnotu. S tímto receptem se je naučíte dělat tak, aby byly o něco zdravější.

K těstovinám či bramborám si někteří okamžitě představí masové kuličky. Ty mohou fungovat také jako alternativa karbanátku, kdy například dětem budou připadat menší kuličky chutnější. Při smažení jsou však většinou kuličky mastné a plné tuku, čemuž se snaží spousta lidí vyvarovat. S pomocí tohoto receptu vytvoříte naprosto neodolatelné masové kuličky.

Co budete potřebovat

  • 400 g vepřového mletého masa
  • 2 ks mrkve
  • kousek celeru
  • 1 kořen petržele
  • 250 g žampionů
  • 1 ks cibule
  • 150 g tvrdého sýra
  • 1 ks kaiserky
  • 1 ks vejce
  • dle chuti olivový olej
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • 1 čajová lžička provensálských bylinek
  • strouhanka na obalení
  • 1 sklenice mléka
  • trocha přepuštěného másla

Uvařte si zeleninu

Prvním krokem tohoto receptu bude uvaření zeleniny. Na menší kousky si nakrájejte mrkve, celer a petržel. Vezměte si dostatečně veliký hrnec, do kterého vložte zeleninu. Tu v hrnci zalijte vodou a lehce osolte. Zeleninu nechte pár minut povařit tak, aby vám změkla. Poté zeleninu slijte s pomocí cedníku a dejte do dostatečně veliké mísy. V této míse zeleninu rozmačkejte vidličkou.

Orestujte houby a cibuli

Žampiony si očistěte a nakrájejte je na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vezměte si pánev a rozehřejte na ní máslo, na kterém následně nechte zpěnit cibuli. Poté k cibuli do pánve přidejte houby, osolte, opepřete a orestujte je. Pak pánev odstavte z plotýnky. Na struhadle si nastrouhejte sýr. Dále si rozdrobte kaiserku a namočte ji do misky s mlékem.

masové kuličky ve strouhance

Vytvořte masovou směs

Vezměte si k ruce nějakou větší mísu. Do mísy dejte maso, orestované houby s cibulí, kaiserku s mlékem, provensálské bylinky, rozmačkanou zeleninu, sůl, pepř a na závěr do mísy rozklepněte vejce. Vše pomocí rukou smíchejte důkladně tak, aby se všechny ingredience spojily. Následně začněte tvarovat masové kuličky. Každou jednotlivou kuličku poté ještě obalte ve strouhance.

masové placičky

Kuličky dejte péct

Připravte si plech, na který si dejte pečící papír. Kuličky na něj vyskládejte tak, aby se nedotýkaly. Troubu si předehřejte na 180 °C. Plech vložte do trouby a zapněte cirkulaci horkého vzduchu. Takto pečte přibližně 20 minut. Po uplynutí této doby cirkulaci vypněte a zvyšte teplotu na 190 °C a ještě dalších 15 minut nechte kuličky péct. Poté již jen vyndejte plech z trouby a můžete servírovat. Ideální přílohou k takovýmto kuličkám je bramborová kaše nebo vařené brambory.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]