Pokud cokoliv zapečete s těmito přísadami, výsledek nikdy nemůže dopadnout špatně. Kuřecí kuličky ve smetanové omáčce si zamiluje celá rodina.
Lahodně, voňavé, neskutečně jemné a hodící se téměř ke kterékoliv příloze. Takový je jednoduchý pokrm z kuřecího masa, sýra a smetany. Nikdy se vám neomrzí, vždy je totiž můžete ozvláštnit různými přísadami. Zkuste třeba přidat do pekáčku růžičky květáku nebo brokolice, případně nakrájené kapustičky či jinou zeleninu. Výsledek bude pokaždé jiný a pokaždé fenomenální.
Ingredience
- Kuřecí prsíčka nebo mleté maso – 500 g
- vejce – 1 ks
- cibule – 1 ks
- sůl – dle chuti
- mletý černý pepř – dle chuti
- další oblíbené koření či sušené bylinky – dle chuti
- muškátový květ nebo oříšek – dle chuti
- česnek – 3 stroužky
- tučná zakysaná smetana – 200 g
- sýr – 100 g
- hladká mouka nebo jemná strouhanka – dle chuti
- rostlinný olej – na vymazání formy
Návod na přípravu
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Vypomoci si můžete také elektrickým sekáčkem, případně ji rovněž umelte v mlýnku na maso. Cibuli a mleté maso vhoďte společně do velké misky, přidejte podle chuti sůl a pepř, případně další koření či aromatické bylinky, přiklepněte jedno vejce a důkladně promíchejte, abyste získali homogenní směs.
Namočte si ruce do vody a z masové směsi odebírejte malé kousky, z nichž v dlaních tvarujte kuličky. Zapékací misku vytřete sádlem nebo olejem. Každou kuličku obalte ve strouhance či hladké mouce a vyrovnejte je vedle sebe do vymazaného pekáčku.
Pekáč s kuličkami vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C zapéct asi na 10 až 15 minut. Mezitím nastrouhejte najemno sýr a smíchejte ho se smetanou. Přidejte špetku muškátového oříšku či květu, podle chuti směs osolte a opepřete, případně přidejte čerstvé či sušené bylinky a směs dobře promíchejte.
Po 15 minutách pečení kuličky opatrně vyndejte z trouby a přelijte je připravenou smetanovo-sýrovou omáčkou tak, aby pokryla všechny kuličky. Pak zapékací misku vraťte zpátky do trouby na dalších 15 až 20 minut, během nichž se kuličky dopečou a sýr na povrchu se rozteče a zezlátne.
Hotové masové kuličky ve smetanové omáčce se sýrem nechte mírně zchladnout a podávejte spolu s vařeným či pečeným bramborem nebo s bramborovými hranolky. Skvěle bude ale chutnat také s rýží, pečeným květákem, brokolicí či jakoukoliv jinou zeleninou.
Napište komentář