Dokonalá vepřová žebra v troubě, snadný recept násobně lepší jak v restauraci

Jestliže chcete křehké maso, musíte ho péct pozvolna v troubě. U tohoto receptu na žebra se vyplatí trpělivost. Čím více času, tím lepší výsledek.

Lidé, kteří mají rádi maso, si jistě rádi vyzkouší i dobrá vepřová žebra. V některých restauracích však neumí správně připravit tento pokrm. Kvůli tomu poté odchází zákazník zklamaný, protože očekával od jídla více. Naštěstí existuje mnoho receptů, díky nimž si můžete připravit toto maso i doma. Není to složité, ale budete potřebovat trochu trpělivosti. Na konci pečení si velmi pochutnáte.

Připravte si potřebné ingredience

  • Základ:
  • 1,5 kg vepřových žeber
  • 1,5 lžičky soli
  • Černý mletý pepř dle chuti
  • 3 lžičky sušeného česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • Marináda:
  • 3 lžíce sladkého kečupu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička přírodního medu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Začněte práci s masem

Nejprve je potřeba se postarat o maso. To musíte osušit pomocí papírových utěrek. Ty koupíte téměř v každém obchodě. Je potřeba mít ostrý a nabroušený nůž. Tím poté odblaníte maso a odstraníte části, jež se vám nelíbí. Následně žebra okořeňte ze všech stran sušeným česnekem, solí a mletým pepřem.

Až budete mít dokořeněno, připravte si plech s alobalem. Nad alobalem by se měla nacházet mřížka na kterou položíte maso. Díky mřížce se maso krásně propeče. Troubu si předehřejte na 200 °C a počkejte si na požadovanou teplotu. Poté, co budete mít troubu rozehřátou, vložte do ní maso a pečte ho prvních 30 až 40 minut při teplotě 200 °C.

Vyrobte si vlastní marinádu

Zatímco se vám budou péct žebra, můžete si vytvořit marinádu z několika surovin. V hrnci přiveďte k varu sladký kečup, sójovou omáčku, přírodní med a plnotučnou hořčici.

Tuto směs po chvíli odstavte a zkontrolujte, jestli se vám nepřipaluje maso. Poté ho vyndejte z trouby a posypte kousky čerstvého rozmarýnu. Když budete chtít, můžete si tuto rostlinku pěstovat i na zahrádce.

Žebra zabalte do alobalu a dejte zpět péct. Až uplyne 50 minut od doby, kdy jste poprvé vložili maso do trouby, je čas na marinádu. Vyndejte pokrm z pečící trouby, rozbalte alobal a pořádně jej potřete marinádou. Nakonec dejte vše i s omáčkou dopéct ještě na dalších 10 až 15 minut.

Hotová žebra můžete hned jíst

Když uplyne doba pečení a žebra se zdají hotová, můžete je začít podávat. Dávejte si pozor abyste se nespálili, protože budou horká. K tomuto masu se hodí čerstvý chléb nebo nakládaná zelenina. Mnoha lidem bude chutnat i čerstvý strouhaný křen. Je pouze na vás, s čím si tuto dobrotu dopřejete.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]