3 šťavnaté recepty na vepřová žebírka. Už nikdy nebudete chtít jíst toto maso jinak

Fotografie: Freepik

Možností, jak připravit žebra, je opravdu nespočet. Na své si přijdou milovníci tradičních a jednodušších receptů i netradičních chutí.

Přinášíme vám tři originální a velmi chutné recepty na žebra, které si můžete připravit k večeři i na slavnostní stůl či posezení s přáteli. Zaručujeme vám, že úspěch se dostaví již při prvním soustu. Ať už si vyberete jakýkoliv z následujících receptů, nezapomeňte nejprve vepřová žebra důkladně umýt vodou.

Oblíbený druh masa

Pečená vepřová žebírka jsou známy především z Ameriky. Velké oblibě se však tento pokrm těší i u nás. Žebírka jsou na přípravu jednoduchá a jedná se o skvělé jídlo i pro větší společnost. Pokud k přípravě zvolíte vhodnou marinádu, která masu dodá specifickou chuť, šťavnatost a křehkost, zaručeně potěšíte každého „masožravce“.  Nechte se inspirovat následujícími třemi recepty. Tyto skvostné marinády nám odtajnil úspěšný kuchař!

Fotografie: Freepik

1. Vepřová žebírka v třešňové šťávě

Budete potřebovat následující suroviny:

  • žebra, 1 kg;
  • sůl, skořice, uzená paprika, 1 lžička;
  • pepř, 5 kuliček;
  • třešňový džus, 1 l;
  • mletý pepř, pálivá paprika, sušený česnek, půl lžičky;
  • cukr, 60 g;
  • citronová šťáva, 50 ml;
  • jablečné pyré, 100 g;
  • rajčatová šťáva, 125 ml

Postup pro přípravu

Žebra si nakrájejte, zalijte je třešňovou šťávou, přidejte pepř a sůl a dejte je vařit asi na dobu 40 minut. Všechny ostatní ingredience smíchejte a poté touto omáčkou přelijte vychladlá žebírka. Marinujte asi 40 minut až hodinu. Naložená žebra pečte v troubě asi 15 minut při 220 stupních.

2. Žebírka v adžika omáčce

Budete potřebovat následující suroviny:

  • vepřová žebra, 1 kg;
  • rostlinný olej, 40 ml;
  • sójová omáčka, 40 ml;
  • pepř a paprika, 1 lžička;
  • adžika, 2 polévkové lžíce;
  • šťáva z poloviny citronu;
  • rajče, 1 ks;
  • česnek, 4 stroužky
Fotografie: Freepik

Postup pro přípravu

Žebra nakrájejte a ochuťte kořením, solí, adžikou, citronovou šťávou, olejem na vaření a sójovou omáčkou. Důkladně promíchejte a dejte přes noc do chladničky. Druhý den si rajče nakrájejte na kolečka, česnek na drobno. Žebra vložte do formy, navrch dejte česnek a rajčata. Přikryjte je hliníkovou fólií. Pečte 1 hodinu při 200 stupních, poté odstraňte alobal a dopékejte dalších 15 minut do zlatova.

3. Žebírka v čajové marinádě

Budete potřebovat následující suroviny:

  • vepřová žebra, 1 kg;
  • cukr a sůl, med, 1 polévková lžíce;
  • bergamotový čaj, 2 sáčky;
  • sušený česnek, uzená paprika, pepř a pálivá paprika, 0,5 lžičky;
  • sójová omáčka, 2 polévkové lžíce;
  • med, 30 ml
Fotografie: Freepik

Postup pro přípravu

Uvařte si 0,5 litru černého čaje. Žebírka si nakrájejte a zalijte čajem a zasypte cukrem a solí. Nechte naložené asi 2 hodiny. Poté je vyjměte z marinády a ochuťte kořením, česnekem a sójovou omáčkou. Nechte naložené 40 minut.

Fotografie: Pixabay

Med zřeďte trochou vody a potřete jím žebra. Vložte je do formy a přikryjte fólií. Pečte 20 minut při 200 stupních. Poté sejměte alobal, znovu pokropte medovou vodou a pečte dalších 20 minut bez alobalu. Postup zopakujte ještě jednou a pečte dalších 20 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]