Zaplétané květinky podle rodinného receptu paní Jiřiny: Lehké koblihy posypané skořicovým cukrem

Kulaté donuty s dírou uprostřed mohou být snadno dosažitelné i bez vykrajování. Stačí umotat z těsta pohledné květinky a osmažit je, jak jste zvyklí. Lahodné donuty jsou dostupnější než kdykoliv předtím.

Koblihy jsou zvláštní druh pečiva, který je doma po celém světě, ale v každé kultuře vypadají trochu jinak. Zatímco u nás v Česku je zvykem tvořit z nich bochánky a plnit je džemem nebo pudinkem, v Americe je tvoří do tvaru kruhu a zdobí je sladkými polevami. Zvláštní kapitolou jsou různé cukrové a skořicové pletence z koblihového těsta. Jedním z takových pletenců jsou donuty sypané cukrem, které mají pohledný tvar květinky s dírou uprostřed. Jsou snadné, hravé a velmi chutné.

Ingredience

  • Teplé mléko – 200 ml
  • čerstvé droždí – 20 g nebo sušené droždí – 7 g
  • cukr – 2 lžíce
  • sůl – ½ lžičky
  • hladká mouka – asi 400 g
  • vajíčko – 1 ks
  • máslo – 40 g

Mimoto budete potřebovat

  • Třtinový cukr smíchaný se skořicí nebo vanilkovým cukrem na posypání
  • olej na smažení

Návod na přípravu

Do mísy nalijte teplé (nikoli však horké) mléko, přisypejte k němu cukr a rozdrobte droždí. Směs promíchejte, aby se droždí i cukr rozpustily. Ke kvásku pak prosejte hladkou mouku, přidejte vejce, změklé máslo a půl lžičky soli. Ingredience promíchejte nejprve lžící či vařečkou a když začnou držet pohromadě, pokračujte v hnětení ručně (případně použijte robot). Těsto hněťte tak dlouho, dokud nezíská hladkou, nelepivou a měkkou konzistenci.

Získané těsto vytvarujte do tvaru koule a vložte ho do čisté mísy. Zakryjte ji fólií či utěrkou a nechte na teplém místě stát 45 minut a kynout. Když těsto získá na objemu, vyklopte ho na pracovní plochu, mírně ho rukama propracujte a rozdělte ho na 12 stejně velkých kousků, které zformujte na kuličky. Vyskládejte je na pracovní ploše vedle sebe a zakryjte je utěrkou, aby nevyschly.

Odebírejte po jedné kouli zpod utěrky a vyválejte z nich dlouhý váleček. Ten přeložte do smyčky, jako byste ho chtěli zavázat na uzel a volné prameny obtočte kolem středového kroužku. Tím vytvoříte vroubkované kolečko. Takto zpracujte všechny kousky těsta. Hotové květinky vyskládejte vedle sebe, zakryjte je utěrkou a nechte je dalších 20 minut vykynout.

Na plotně rozehřejte pánev s vyšší vrstvou oleje a když je velmi horký, vložte do něj vytvarované koblihy osmažit z obou stran dozlatova. Hotové donuty nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém savými papírovými utěrkami. Každou koblihu pak obalte ve směsi cukru a skořice nebo vanilky a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*