Kulaté donuty s dírou uprostřed mohou být snadno dosažitelné i bez vykrajování. Stačí umotat z těsta pohledné květinky a osmažit je, jak jste zvyklí. Lahodné donuty jsou dostupnější než kdykoliv předtím.
Koblihy jsou zvláštní druh pečiva, který je doma po celém světě, ale v každé kultuře vypadají trochu jinak. Zatímco u nás v Česku je zvykem tvořit z nich bochánky a plnit je džemem nebo pudinkem, v Americe je tvoří do tvaru kruhu a zdobí je sladkými polevami. Zvláštní kapitolou jsou různé cukrové a skořicové pletence z koblihového těsta. Jedním z takových pletenců jsou donuty sypané cukrem, které mají pohledný tvar květinky s dírou uprostřed. Jsou snadné, hravé a velmi chutné.
Ingredience
- Teplé mléko – 200 ml
- čerstvé droždí – 20 g nebo sušené droždí – 7 g
- cukr – 2 lžíce
- sůl – ½ lžičky
- hladká mouka – asi 400 g
- vajíčko – 1 ks
- máslo – 40 g
Mimoto budete potřebovat
- Třtinový cukr smíchaný se skořicí nebo vanilkovým cukrem na posypání
- olej na smažení
Návod na přípravu
Do mísy nalijte teplé (nikoli však horké) mléko, přisypejte k němu cukr a rozdrobte droždí. Směs promíchejte, aby se droždí i cukr rozpustily. Ke kvásku pak prosejte hladkou mouku, přidejte vejce, změklé máslo a půl lžičky soli. Ingredience promíchejte nejprve lžící či vařečkou a když začnou držet pohromadě, pokračujte v hnětení ručně (případně použijte robot). Těsto hněťte tak dlouho, dokud nezíská hladkou, nelepivou a měkkou konzistenci.
Získané těsto vytvarujte do tvaru koule a vložte ho do čisté mísy. Zakryjte ji fólií či utěrkou a nechte na teplém místě stát 45 minut a kynout. Když těsto získá na objemu, vyklopte ho na pracovní plochu, mírně ho rukama propracujte a rozdělte ho na 12 stejně velkých kousků, které zformujte na kuličky. Vyskládejte je na pracovní ploše vedle sebe a zakryjte je utěrkou, aby nevyschly.
Odebírejte po jedné kouli zpod utěrky a vyválejte z nich dlouhý váleček. Ten přeložte do smyčky, jako byste ho chtěli zavázat na uzel a volné prameny obtočte kolem středového kroužku. Tím vytvoříte vroubkované kolečko. Takto zpracujte všechny kousky těsta. Hotové květinky vyskládejte vedle sebe, zakryjte je utěrkou a nechte je dalších 20 minut vykynout.
Na plotně rozehřejte pánev s vyšší vrstvou oleje a když je velmi horký, vložte do něj vytvarované koblihy osmažit z obou stran dozlatova. Hotové donuty nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém savými papírovými utěrkami. Každou koblihu pak obalte ve směsi cukru a skořice nebo vanilky a podávejte.
Napište komentář