Inspekce objevila zdravotně nebezpečné víno v regálech obchodů. Za žádnou cenu ho nepijte

víno
Fotografie: Freepik

Na pultech obchodů se objevila závadná vína. Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrolách objevila produkty neodpovídající normám.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje zákazníky před závadným vínem v obchodech. Inspektoři provedli 2 kontroly, v prvním případě zjistili, že víno obsahovalo příliš mnoho konzervantu, a v druhém bylo dokonce zkažené. Jste-li milovníky vína, dejte si pozor převážně na tyto vzorky.

Vína nesplňovala potravinářské normy

Jedná se o sudové víno veltlínské zelené od vinaře Viktora Juliše, přičemž vzorek byl zjištěn jako závadný v Heřmanově Městci, číslo šarže 0621/Z. Konkrétně se v tomto případě jednalo o problém nadměrné přítomnosti kyseliny sorbové. Ta sama o sobě nepředstavuje nic špatného, zcela běžně se používá jako konzervant chránící potraviny před rozvojem mikroorganismů, jak vysvětluje web Bezpečnost potravin, nicméně v množství větším, než povolují limity, může zkazit chuť daného produktu a být také příčinou nepříjemného zápachu.

Dalším odhaleným produktem bylo Veselý verbíř, víno červené, suché, alk. 10,5 % obj., vyrobeno v Itálii s číslem šarže CS 12/15. Inspektoři vzorek odebrali v maloobchodní prodejně Flosmann ve Znojmě. Zde mělo víno špatnou chuť i vůni a bylo zakalené s nahnědlým odstínem. Důvodem byla oxidáza, k níž dochází ve chvíli, kdy je víno často ve styku se vzduchem. Oxidáza následně způsobí, že víno ztratí svou zdravou barvu a chuť a vůně je cítit po jablkách.

Odborníci objevili nebezpečnou bakterii v párcích od českého výrobce. Rozhodně je nekonzumujte

Požití nadměrného množství kyseliny sorbové

V druhém případě bylo víno z Itálie kvůli nesprávné barvě a zkažené chuti a vůni zařazeno do kategorie nejakostních potravin, nicméně víno s vysokým obsahem kyseliny sorbové bylo označeno za nebezpečné. Při požití většího množství kyseliny sorbové by mohla u citlivějších osob způsobit alergické reakce, například kopřivku, uvádí web FérPotravina.

víno
Fotografie: Freepik

V takovém případě je vhodné postižené místo opláchnout vodou a namazat krémem proti svědění. Při vnitřních obtížích je dobré pít hodně vody. Na SvětěKreativity jsme informovali i o dalších problematických potravinách, například o stažení masové rolády z prodejních pultů Lidlu.

Zdroj: BezpečnostPotravin, PotravinyNaPranýři, FérPotravina

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*