Spousta rodin i jednotlivců se pustila do pěstování vlastní zeleniny a ovoce. S přebytky si pak kolikrát nevědí rady. Něco rozdají sousedům, něco zavaří. Výborné jsou zeleninové saláty.
Užitková zahrada je v současné době trendem, který se opět vrací. Ta tam jsou okrasné zahrady, které nepřinášely příliš užitku. Není nad to si vypěstovat něco svého. Je to totiž mnohem kvalitnější než v obchodech. A když se urodí zeleniny a ovoce nadbytek, je možné nadúrodu zavařit. Třeba zelenina ve sklenici může být výbornou přílohou k masu. Jak se připravuje?
Zavařování se solí
Konzervační účinek kuchyňské soli se projevuje při její koncentraci ve výši nejméně 10 %. Je proto třeba na určité množství zeleniny použít určité množství soli, aby se docílilo kýženého výsledku. Některé mikroorganismy totiž snášejí i koncentraci vyšší než 30 %. Proto je nutné si odvážit množství zeleniny a dát aspoň 20 % soli.
Co budete potřebovat na zeleninu ve sklenici
- 1 kg mrkve
- 1 kg cibule
- 1 kg papriky
- 1 kg rajčat
- 1 svazek zelené petrželky
- 1 svazek kopru
- 1 kg soli
Postup přípravy
- Nejprve je třeba omýt zeleninu. Mrkev oloupete, taktéž cibuli. Papriku zbavíte jadřinců.
- Mrkev nastrouháte na hrubé struhadle. Cibuli nadrobno nakrájíte. Papriku nakrájíte na menší kostky.
- Posekáte kopr i petrželku. Rajčata rozkrájíte na čtvrtky a rozmixujete je.
- Pokrájenou zeleninu dáte do mísy a k ní přidáte rozmixovaná rajčata.
- Zeleninovou směs doplníte solí. Ta zde působí jako konzervant.
- Nyní si připravíte zavařovací sklenice. Je třeba je dobře omýt horkou vodou a nejlépe sterilizovat.
- Pak sklenice naplníte připravenou zeleninovou směsí až k hrdlu. Upěchujete lžící.
- Sklenice zavřete sterilními víčky a zašroubujete je.
Tato zelenina ve sklenicích se již nemusí zavařovat. Je třeba ji ale uchovávat na tmavém a chladném místě – v chladničce nebo ve sklepě. Zavařenou zeleninu je možné používat při přípravě dušeného masa nebo luštěnin. Lze ji servírovat i jako zeleninový salát. Jistě přijde v zimním čase na chuť.
Napište komentář