Babiččino dušené zelí v zavařovačkách tak, jak se dělalo za socialismu. Takto je suverénně nejlepší

Takto připravované zelí nesníte hned po uvaření, ale dáte ho do zavařovacích sklenic. V zimě budete moc rádi, že jste to udělali.

Když se rozhodnete udělat zelí, tak ho podusíte a poté ho ihned zkonzumujete. Například k masu a knedlíku. Ale když si ho po uvaření dáte do sklenic, budete především v zimě úplně nadšení. Pokud jste totiž někdy líní vařit, můžete si ho dát i za studena, jako dobrý zelný salát. A nebo takovou sklenici otevřete, dáte na pánev například se slaninou, a vznikne vám skvělý oběd. Rozhodně to vyzkoušejte.

Co budete potřebovat

Na přípravu tohoto zelí nebudete potřebovat moc ingrediencí, zkrátka takové, jaké používáte na vaření klasického zelí. Trik je totiž v tom, že potom dáte zelí do zavařovacích sklenic a necháte vychladnout. Opravdu to vyzkoušejte, stojí to za to.

  • 2 kg zelí
  • 2,5 kg rajčat
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 150 ml oleje
  • 100 ml octa
  • lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • lžička černého pepře
  • bobkový list
  • koření

Nic na tom není

V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej. Na ni dejte nakrájenou cibuli a poté přidejte ještě mrkev, kterou jste si před tím nastrouhali na hrubém struhadle. Vařte 5 minut na mírném ohni a poté přidejte nahrubo nakrájené zelí. Po dalších pěti minutách nakrájejte rajčata a přidejte je k zelenině na pánvi. Vše důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte přesně 1 hodinu.

Přibližně v polovině této doby přidejte do zelí bobkový list, černý pepř, sůl, cukr. 10 minut před koncem vaření ještě do této směsi přidejte ocet. Poté všechno zelí dejte do zavařovacích sklenic. Tyto sklenice ale musíte předem sterilizovat, takže na to myslete a dejte si pozor, ať se nespálíte. Nechte vychladnout, zavřete víkem a můžete takto zavařené zelí dát do spíže. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]