Dušení zelí se sádlem na selský způsob v zavařovacích sklenicích. Je sametově jemné, plné vitamínů a vydrží 842 dní ve špajzu

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, tak byste rozhodně měli zkusit toto dušené zelí se sádlem a vepřovým masem, které se dává do zavařovacích sklenic.

Pokud v kuchyni rádi experimentujete a nemáte rádi neustále jen klasiku, rozhodně musíte vyzkoušet tento jednoduchý recept na dušené zelí se sádlem. Chuťově je lehce nasládlé a rozhodně si ho zamiluje úplně každý, kdo ho ochutná. No a když si k němu upečete maso, vznikne vám vynikající hlavní chod. Opravdu to vyzkoušejte.

Co budete potřebovat

  • Tučné vepřové maso
  • Cibuli
  • Mrkev
  • Zelí
  • Sůl
  • Pepř
  • Mletou papriku
  • Rajčatový protlak

Je to opravdu jednoduché

Nejprve si vepřové maso nakrájejte na střední kousky a dejte je do hluboké pánve. Smažte asi 25 minut, dokud nevznikne sádlo. Oloupejte cibuli, omyjte ji a nakrájejte na půlkolečka. Vložte ji do již dobře usmažených škvarků a vše důkladně promíchejte. Cibule by se také měla pořádně osmažit a pustit šťávu. Mrkev si nastrouhejte na hrubém struhadle a poté ji dejte na pánev.

Polovinu zelí si nakrájejte na poměrně velké kusy. Pokud ho totiž nakrájíte najemno, stane se, že se vám rozvaří a vznikne vám spíše kaše. Nakrájené zelí dejte do hrnce se zbytkem ingrediencí. Přikryjte a duste asi 10 minut. Jakmile už bude vše tak trochu podušené, přidejte dvě lžičky soli a důkladně promíchejte. Nechte vařit dalších 5 minut. Poté si nakrájejte druhou část zelí.

Druhou část zelí vložte do hrnce, znovu osolte a přikryjte pokličkou. Po 15 minutách přidejte černý pepř a také mletou papriku. Přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte velkou vařečkou. Vařte dalších 5 minut, aby se všechno koření dostalo do zelí. Nyní si připravte čisté a suché sklenice a pomocí naběračky do nich dejte všechno zelí. Zavřete víčky a dejte do hrnce asi na 15 minut.