Pokud máte rajčata navíc: Udělejte si nejlepší domácí kečup bez náročné přípravy – děti ho zbožňují

domácí kečup

Jste-li milovníky kečupu, zkuste si doma vytvořit svůj vlastní. Je to jednodušší, než se zdá, navíc budete vědět, že váš kečup neobsahuje žádné přídavné látky.

Kečup je surovinou, která má své místo snad v každé kuchyni. Názor na něj je však rozporuplný, lidé jej milují, profesionální kuchaři nenávidí. Existují lidé, kteří si bez kečupu nedokážou představit jakýkoli pokrm, dokážou jej zkombinovat se slaným, se sladkým, zkrátka dát si jej i na to nejméně pravděpodobné jídlo. Jenže i když si koupíte sebelepší značku, velkou nevýhodou každého kečupu jsou přídavné látky, které znehodnocují jeho kvalitu. Proto je nejlepší nápad vyrobit si ho doma.

Recept na domácí kečup

Na výrobu domácího kečupu budete potřebovat běžně dostupné suroviny.

Ingredience:

  • 3 kg rajčat
  • ½ kg jablek
  • ¼ kg cibule
  • 1 a ½ PL soli
  • 1 a ½ šálku cukru
  • 50 g jablečného octa
  • Červená paprika podle chuti
  • Pepř
Domácí chleba a mřížka

Recept vesnických pekařů nahradí kupované pečivo lehoučkým domácím chlebem. Hned pochopíte proč

Postup:

Všechny složky kromě červené papriky nakrájejte na malé kousky a hoďte do mixéru. Zkontrolujte jemnost výsledné směsi, popřípadě můžete ještě propasírovat skrze jemné sítko. Nyní povařte asi 50 minut v rendlíku. Těsně před koncem potřebného času přidejte sůl, cukr, jablečný ocet, červenou papriku, chcete-li, a trochu pepře. Pečlivě míchejte, aby se kečup nepřipálil. Jakmile máte hotovo, slijte výslednou směs do zavařovacích sklenic s víčkem.

kečup s hranolkami
Fotografie: Freepik

Sklenice je potřeba sterilizovat

Prázdné zavařovací sklenice nejdříve zkontrolujte, zdali nemají prasklinky nebo jiné vady. Pokud je vše v pořádku, umyjte je v teplé mýdlové vodě a umístěte do trouby dnem nahoru. Troubu pusťte na 150 stupňů a nechte sklenice mezi 15–25 minutami. Poté si nasaďte rukavice a sklenice opatrně vyndejte, aby vám nepraskly v rukou. Víčka povařte ve vroucí vodě asi 3 minuty, mezitím sklenice vychladnou. Poté nalijte domácí kečup, pevně uzavřete a skladujte v lednici nebo ve sklepě.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*