Perfektní domácí listové těsto: Dokonalost sama o sobě, chuťově se s tím kupovaným absolutně nedá srovnat!

Dokonce i listové těsto si můžete udělat doma a jakmile ochutnáte, po kupovaném už ani nesáhnete. Je totiž opravdu moc dobré.

Z listového těsta se dá udělat opravdu velké množství pokrmů a možná i právě proto je tak oblíbené. Také samozřejmě proto, že je chuťově opravdu moc dobré a křehké. Věděli jste ale o tom, že si ho dokonce můžete připravit i sami doma? Budete k tomu potřebovat jen pár ingrediencí a jeho chuť si ihned zamilujete.

Co budete potřebovat

  • 200 ml teplé vody
  • 200 ml teplého mléka
  • 1 lžička soli
  • 8 g sušeného droždí
  • 800 g mouky
  • 160 g měkkého másla
  • 1 vejce

Je to velmi jednoduché

Nejprve si do velké mísy nalijte mléko a teplou vodu. Přidejte sůl, vejce a promíchejte. Poté přidejte ještě droždí a znova promíchejte. Postupně přidávejte prosátou mouku, nejprve míchejte lžící a poté pokračujte v hnětení rukama. To vám může zabrat asi 10 minut. Zkrátka dokud těsto nebude hladké, homogenní, měkké a nelepivé.

Z těsta si vytvarujte kouli, dejte ji do čisté mísy a mísu přikryjte potravinářskou folií. Nechte těsto 20 minut kynout na teplém místě. Poté si těsto rozdělte na 8 stejných kousků, ze kterých vytvarujte 8 kuliček. Kuličky si také zakryjte fólií, aby vám neoschly. První kouli si rozválejte do kulatého a tenkého tvaru. Totéž udělejte s ostatními kuličkami, a každou z nich poté potřete změklým máslem.

A máte skoro hotovo

Plátky těsta si přikryjte potravinářskou fólií a dejte na 20 minut do chladu. Poté je rozložte, potřete zbylým máslem a zarolujte. Nakrájejte na kousky, vytvarujte do požadovaného tvaru a naplňte jakoukoliv náplní jen chcete. I štrůdl si z nich můžete udělat, záleží jen na vás. Nakonec už jen dejte do trouby a upečte. A můžete podávat. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]