Pudinkový koláč z listového těsta – zákusek, který vám vzdáleně připomene dětství

Každý, kdo si vybaví z dětství pudinkové řezy připravené z listového těsta, jistě vzpomíná na jejich jemnou chuť a velmi křehkou strukturu.

Tento recept vám právě zmiňovaný zákusek připomene. Jedná se o jeden z nejchutnějších a nejjednodušších dezertů, které připravíte výhradně z rostlinných surovin. Pokud tedy čekáte návštěvu a nechcete běžet do obchodu pro tuctové a leckdy ne úplně chutné zákusky, pusťte se do díla. Zcela jistě nebudete zklamáni a vaši hosté budou nadšeni.

Suroviny

  • 2 kusy zakoupeného listového těsta
  • 200 mililitrů mandlového mléka
  • 200 mililitrů kokosového mléka
  • 100 mililitrů agávového sirupu
  • jeden a čtvrt vanilkového pudinku v prášku
  • špetka kurkumy na obarvení
  • vanilkový cukr
  • cukr moučka na posyp, případně i na doslazení pudinku
  • pečící papír


Příprava

Rozmrazte listové těsto a z jednoho kusu vyválejte plát, který umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Na něj pak dejte další kus papíru a rozválejte druhé těsto. To přeneste na první plát přikrytý pečícím papírem. Na plechu tedy máte pečící papír, těsto, znovu pečící papír a druhé těsto. Plech dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 25 – 30 minut.

Až budou oba pláty upečené, vyndejte plech na podložku a přikryjte i vrchní plát pečícím papírem na který umístěte nějaký rovný a těžký předmět. Potřebujete totiž, aby byly upečené pláty co nejrovnější. Pozor ale, abyste je úplně nerozdrtili. Pomoci by mohl třeba pekáček na který položíte jednu krabici mléka. Takto nechte pláty úplně vychladnout.

Mezitím si tak připravte náplň. Mandlové a kokosové mléko nalijte do kastrolu kromě trochy, ve které rozmícháte pudinkový prášek, vanilkový cukr, agávový sirup a kurkumu. V okamžiku, kdy mléko začne na ohni vřít do něj nalijte rozmíchanou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí 3 minuty. Teplotu přitom snižte tak, aby se pudink sice vařil, ale nepřipaloval.

Jeden vychladlý plát listového těsta vložte do hranaté formy, kterou jste vyložili pečícím papírem. Na něj pak rovnoměrně rozprostřete uvařený pudink a přikryjte ho druhým plátem listového těsta. Celý moučník hned, jak to teplota pudinku dovolí, dejte alespoň na 4 hodiny do lednice. Před podáváním ho pak nakrájejte a lehce na povrchu pocukrujte.

Tipy na závěr

Určitě vás během čtení napadlo, že nemáte doma mandlové mléko, kokosové mléko, nebo agávový sirup. A co hůř, nevíte ani, kde je narychlo sehnat. Pokud vám na troše živočišných bílkovin nesejde, je řešení nasnadě. Připravte prostě vanilkový pudink z klasického kravského mléka tak, jak jste zvyklí a doslaďte ho sladidlem, které běžně používáte. Výsledek bude taktéž dokonalý.

Pokud máte v paměti, že zákusky z vašeho dětství měly na povrchu nějakou sladkou a nakyslou polevu, nemýlíte se. Na pudinkové řezy se dá připravit jednoduchá citronová poleva. Můžete si ji snadno připravit i vy. Do 200 gramů prosátého moučkového cukru nalijte 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce horké vody. třete do hladké homogenní polevy. Tu nalijte na koláč před tím, než ho dáte do lednice a máte hotovo.