Máte-li rádi rajčata, určitě se vám v létě stává, že nevíte, co s úrodou, zatímco v zimě vám chybí. Stop, zastavte se, máme pro vás báječný tip!
Rajská jablíčka patří mezi hojně pěstované plody. V obchodech je najdeme mezi zeleninou, byť z hlediska botaniky jde spíše o ovoce. Na jednom se ale shodneme – jsou zdraví prospěšná. Jejich sterilizování či zavařování má dlouhou tradici, byť v českých zemích se podstatně více zavařují či sterilují například okurky, houby, třešně, jahody a další druhy ovoce či zeleniny.
Rajčatová zavařenina na zimu – chutná a úsporná
Až se příští zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete jí směle odpovědět. A až vás v zimě chytne „mlsná“, s radostí otevřete vlastnoručně připravený výrobek a dáte si jej třeba s mozzarellou. Oč jde? Famózní rajčata, napůl pečená, napůl sušená! Jistě je znáte, mnoho firem přišlo na to, že díky nim mohou vydělat. Vy si ale na zimu připravíte rajčata, která chuťově překonají nejen zimní nabídku čerstvých plodů, ale i rajská jablíčka průmyslově zpracovaná.
Ingredience:
- Rajčata (se silnou dužinou a menším množstvím šťávy, nejlépe odrůda „Slivka“) – 2,5 kg;
- Česnek – 2 paličky;
- Sůl – dle chuti;
- Cukr krystal – dle chuti;
- Koření: tymián, provensálské bylinky, rozmarýn (čerstvý)
- Olivový olej – 300–350 ml.
Podle rady mé babičky dávám k zavařovaným okurkám tuto tajnou přísadu. Jsou díky ní dokonale křupavé
Postup:
- Rajčata umyjte a nakrájejte na čtvrtky.
- Rozložte je na plech s pečicím papírem.
- Rozložená rajčata posypte solí, cukrem a kořením.
- Přidejte najemno nakrájený česnek.
- Pečte po dobu jedné hodiny v troubě předehřáté na 130 °C.
- Po hodině pečení (stále při 130 °C) pootevřete dvířka trouby.
- Sušte další hodinu, dokud rajčata nezískají texturu sušených rajčat.
- Rajčata přendejte do sterilizovaných sklenic, přidejte větvičky čerstvého rozmarýnu a zalijte ohřátým olivovým olejem.
- Uzavřete sterilizovanými víčky.
- Uchovávejte na chladném místě.
- Rázem máte zimní zásobu famózních rajčat, která vás překvapí svou bohatou chutí!
Napište komentář