Babiččina nakládaná rajčata se zelím si zamiluje celá vaše rodina. Celou přípravu včetně zavaření navíc zvládnete do hodiny.
Pro řadu z vás je jistě důležitá možnost zpracování ovoce a zeleniny formou zavařování. Zavařeniny se pak hodí zejména v zimě, kdy se plodin na zahrádce nedostává. V následujícím receptu si můžete přečíst, jak prvotřídně zavařit rajčata se zelím, po kterých se bude olizovat celá rodina. Celý postup přípravy je navíc velmi jednoduchý a rychlý, takže ho zvládnou i začátečníci. Pokud recept vyzkoušíte, neváhejte se podělit o vlastní zkušenosti, jak vám chutnal.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1,5 kilogramu rajčat
- 1 hlávka bílého zelí
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 100 mililitrů octa
- bobkový list
- pepř
- zavařovací sklenice (ideálně alespoň tří litrové)
Jak při zavařování postupovat:
V prvním kroku přípravy si pečlivě omyjte jak rajčata, tak bílé zelí. Následně hlávku zelí pokrájejte na jemné proužky – rajčata budete do sklenice pěchovat vcelku. Jako první vrstvu vyložte dno připravené a důkladně vymyté sklenice pokrájeným zelím.
Na ni položte dva bobkové listy a několik kuliček pepře. Poté přidejte vrstvu rajčat, kterou zasypete opět pokrájeným zelím. Takto postupujte až do doby, než bude sklenice plná.
Připravenou sklenici zalijte vroucí vodou a nechte čtvrt hodiny odstát. Následně vodu sceďte do hrnce a přidejte k ní připravenou polévkovou lžíci soli a dvě polévkové lžíce cukru. Nálev přiveďte k varu, přičemž poté ho opět nalijte do připravené sklenice a přilijte 100 mililitrů octa. Poté sklenici ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto ji nechte do doby, než bude úplně vychladnutá.
Zavařená rajčata se zelím jsou pak skvělou přílohou celé řady jídel, avšak konzumovat se dají i samostatně. Pokud máte raději křupavější pochutiny, můžete sklenici otevřít prakticky kdykoliv. Nicméně pro lepší prolnutí chutí je lepší nechat zavařeninu nějaký ten čas uležet. Připravíte-li si sklenice v létě, v zimě se jim pak nic nevyrovná.