Zdravá příloha k masu anebo šťavnatá chuťovka: Pečená zelná kolečka marinovaná v chutné omáčce si zamilujete

Pekingské zelí se nejčastěji používá k zhotovení čerstvých zeleninových salátů. Ovšem připravit z něj můžete i výtečnou přílohu anebo chuťovku. Pečená zelná kolečka marinovaná v omáčce ze sójové omáčky a medu si zamilujete nejen vy, ale celá vaše rodina!

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu pečených zelných koleček?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 1 hlávku pekingského zelí
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžičku přírodního medu
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • sezamová semínka dle chuti

Jak postupovat při přípravě pečených zelných koleček?

Začněte tím, že si pekingské zelí očistíte od svrchních listů a omyjete vodou. Poté do něj zapíchněte asi pět dlouhých špejlí (na šířku ve vzdálenosti 3 cm od sebe).

Nakonec vezměte do ruky ostrý nůž a zeleninu nakrájejte na stejně široká kolečka. Ta budou držet právě na oněch špejlích. Košťál pak zlikvidujte.

Příprava marinovací omáčky, ochucování zelí a jeho pečení v troubě

Nyní si k ruce vezměte středně velkou misku a v ní smíchejte dvě lžíce sójové omáčky, dvě lžíce slunečnicového oleje, jednu lžičku přírodního medu, čtvrt lžičky mletého pepře a přidejte i sezamová semínka dle preferencí.

V hotové marinádě máčejte důkladně zelná kolečka anebo můžete zeleninu potřít mašlovačkou z obou stran. Jednotlivé kousky vyskládejte na plech a pečte v troubě zhruba dvacet minut při teplotě 180 °C.

Servírování pečených zelných koleček

Až se zelí řádně upeče, vyjměte jej z trouby a podávejte například s oblíbeným masovým steakem z grilu. Hodit se však bude k zelenině i jakýkoliv studený dip ze zakysané smetany anebo dochucovací omáčka. Doporučení na závěr: pokud budete chtít marinádu před pečením pokrmu o něco vylepšit, můžete do ní zakomponovat třeba i lisovaný stroužek česneku. Ten dodá pečeným zelným kolečkům na pikantnosti. Přejeme dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]