Zdravý předkrm anebo chuťovka pro návštěvu: Připravte si rajčatové chlebíčky s vaječnou pomazánkou

Chlebíčky lidé v Česku nejčastěji připravují ve velmi hutné a tučné podobě. Hlavní surovinou tak zpravidla bývá bílé pečivo, bramborový či vlašský salát a uzeniny. Jde to však i zdravěji. Připravte si vegetariánskou variaci z rajčat a vajíčkové pomazánky!

Jaké ingredience budete potřebovat na rajčatové chlebíčky?

Než se pustíte do tvoření, obstarejte si:

  • 3 vejce
  • 2 velká rajčata
  • čerstvý kopr dle chuti
  • 2 česnekové stroužky
  • 2 velké lžíce majonézy
  • jarní cibulku dle chuti
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě rajčatových chlebíčků?

Začněte tím, že si řádně omyjete rajčata. Pak odřízněte stopky a nakrájejte je na asi půlcentimetrové plátky. V další fázi si uvařte natvrdo vejce, posléze je ochlaďte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo do mísy. Zde je dochuťte jemně nasekaným čerstvým koprem, lisovanými stroužky česneku, pokrájenou jarní cibulkou, solí a mletým pepřem. Vše zakápněte majonézou a řádně promíchejte.

Sestavování rajčatových chlebíčků a jejich konzumace

Nyní můžete sestavit své rajčatové chlebíčky. To učiňte tak, že na plátky omytých a očištěných rajčat navrstvěte přiměřené množství vajíčkové pomazánky a dejte před konzumací chladit do lednice na 30 až 60 minut. Předkrm nebo chuťovku podávejte ideálně s rozpečenou bagetkou anebo celozrnným chlebem. Přejeme vám dobrou chuť.

Různé variace vajíčkové pomazánky

Pokud budete chtít připravit jinou variaci vajíčkové pomazánky, není to žádný problém. Některé ingredience jednoduše nahradíte jinými. Místo čerstvého kopru je například možné použít jemně nasekanou čerstvou petrželku. Výtečná pak bude v pomazánce i pažitka. Dochutit směs lze rovněž trochou plnotučné hořčice a oblíbeným kořením. Majonézu pak můžete nahradit méně tučnou verzí anebo bílým jogurtem a zakysanou smetanou. Možností se tedy naskýtá neomezené množství.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]