Asi každý, kdo není vegetarián, má rád pěkně propečená a šťavnatá žebra, například v létě při nějakém tom grilování.
Jednoduše řečeno je tohle ten nejlepší recept na extrémně šťavnatá a měkká vepřová žebra. Tento pokrm pečený v troubě je v zásadě docela jednoduchý na přípravu. Je to z toho důvodu, že většina vaření spočívá spíše v odřezávání a ohýbání a pak pouze čekáte, až to bude hotové. Popravdě to čekání je na tom vaření to nejtěžší. A vy si teď můžete připravit taková žebra, jaká jste ještě v životě nejedli.
Jaká žebra vybrat?
Je důležité vybrat středně nebo úplně masitá žebra. Jakmile jsou totiž žebra horká, velice rychle se zmenší a vám nezbyde nic, co byste si snědli. Hodně masitá žebra se proto pečou mnohem déle, takže je třeba je sledovat. Další věc, na kterou je třeba se dívat, je tuk. Tuk je totiž hodně důležitý pro pečení šťavnatého a měkkého masa.
Správné pečení masa
Jak už bylo řečeno, je nutné maso péct pomalu a při nízké teplotě. Jeden kilogram masa se bude péct přibližně 2,5 hodiny, ale pokud chcete, aby se rozpadalo, bude to trvat nejméně 3-4 hodiny. Teplota při pečení by neměla být vyšší než 135 stupňů.
Co budete potřebovat
Samozřejmostí jsou právě ta vepřová žebra, těch budete potřebovat aspoň jeden kilogram. Dále budete potřebovat:
- Koření na maso
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky pepře
- 0,5 lžičky zázvorového prášku
- 1 lžičku česnekového koření
- 1 čajovou lžičku rozmarýnu
- cibuli
- dle chuti chilli prášek
Na omáčku budete potřebovat:
- dle potřeby olej
- 1 malou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 130g rajčatové omáčky
- 0,5 lžičky kmínu a pepře
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky papriky
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 polévkové lžíce Worcesterové omáčky
- 3 lžíce barbecue omáčky
A teď můžete jít na vaření
Nejprve si dejte předehřát troubu na 135 stupňů. Pokud je potřeba, tak nakrájejte žebra na menší kousky. Všechny ingredience, které jsou určeny pro kořenící směs, pořádně smíchejte a žebra tím potřete. Žebra zabalte do alobalu a pečte v troubě asi 3 – 4 hodiny, dokud maso nezačne odpadávat od kosti.
Nakonec BBQ omáčka
Během toho, co se vám budou péct žebra, si udělejte omáčku. Do pánve nalijte olej a na něm restujte nadrobno nakrájenou cibuli. Prolisujte česnek a smažte dalších 30 sekund. Přidejte rajčatovou omáčku, kmín, pepř, hnědý cukr, papriku a jablečný ocet, worcesterovou omáčku a barbecue omáčku. Vše chvíli míchejte a pak odstavte z plotny. A nakonec upečená žebra pořádně omáčkou polijte. Přejeme vám dobrou chuť.