Palačinky hedvábné jako pavučinky. Přesně tak, jak je dělaly naše babičky

Palačinky milujeme všichni – děti i dospělí. Například s domácí švestkovou marmeládou se špetkou skořice jsou dokonalé. Zkuste palačinky podle mé babičky. 

Pamatujete si na vůni lahodných, voňavých a chuťově dokonalých palačinek, které vaše babička připravovala ke snídani? Já tedy ano, proto pro lidi, kteří vzpomínají s láskou na palačinky od babiček, nebo i pro ty, kteří si nepamatují, máme připravený recept. Palačinky jsou lehké, vláčné a zamiluje si je každý. Ať už k obědu nebo k večeři. Namažte si je marmeládou, čokoládou nebo tvarohem. A pokud je chcete na slaný způsob, vynechte cukr.

Připravte si tyto suroviny

  • 2 sklenice plnotučného mléka
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek vroucí voda
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce škrobu
  • 4 kusy vejce
  • špetka soli

Postup přípravy lahodných palačinek

Připravte si hlubokou mísu a nejdříve do ní rozbijte vejce, které rozmícháte například pomocí metličky nebo ručního mixéru. Poté přidejte špetku soli, moučkový a vanilkový cukr a dále šlehejte. Připravte si horkou vodu, kterou budete po částech přilévat do vajec. Šlehejte a přilévejte vodu. Pokud byste nalili horkou vodu do vajec najednou, vejce by se uvařily a mohli byste je tak akorát vyhodit. 

Jakmile budete mít vyšlehaná vejce s vodou, přidejte mléko a po částech škrob, následně mouku. Šlehejte, aby vám nevznikly hrudky. Ty by v palačinkách nebyly dobré, protože byste jedli syrovou mouku. Jakmile budete mít hladké těsto, připravte si mělkou pánev, nejlépe speciální na palačinky. Její okraje jsou například jen centimetr vysoké. 

Smažení palačinek a podávání

Rozehřejte mělkou pánev tak, aby se na ní palačinky začaly okamžitě smažit. Nesmí být málo rozehřátá, ale ani hodně rozehřátá. Pokud bude velmi horká, palačinky se budou připalovat. Nezapomeňte pánev vymazat například máslem, budou mít jemnější chuť. Vezměte si naběračku, kterou naberete těsto a rozprostřete jej na pánev ve slabé vrstvě. 

Pomocí naběračky po necelé minutě, nebo jakmile se začnou tvořit vzduchové bublinky, palačinku naběračkou obraťte. Až budou palačinky dozlatova osmažené, ihned je můžete podávat. Namažte je například tvarohem, marmeládou nebo povidly. Stočte je běžným způsobem a dozdobte například šlehačkou, kakaem a sezónním ovocem. Skvěle chutnají broskve nebo jahody.  

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]