Zelenina vyžaduje správné skladování. Jedině tak vydrží dlouho čerstvá

Není nic neobvyklého, že se zelenina poměrně rychle kazí a je nepoužitelná. Jak se tomu dá zamezit? Základem by mělo být správné skladování. Ukážeme vám postup, který funguje nejlépe. Od té doby se nemusíte obávat kupovat jí do zásoby, jelikož vám bez problémů vydrží čerstvá, zdravá a také chutná.

Jde to i bez vody

Mnoho lidí si myslí, že zelenina potřebuje pro skladování především vodu. Na jednu stranu je to pravda, ale na tu druhou je to právě voda, která může urychlit hnilobné procesy a zelenina tak začne na některých místech vadnout. Proto si ukážeme postup bez vody, který skutečně funguje a který zajistí výrazné prodloužení trvanlivosti.

Dejte ji do sklenice

Jako první budete potřebovat sklenice, nebo jiné nádoby. A to dostatečné velikosti. Do ní zeleninu, ale i bylinky dejte. Důležité je skladování na stojato, tak, jak zelenina roste v zemi. Je to pro ni nejenom přirozené, ale také nedojde k tomu, že se bude mačkat a nebude hnít. A jak jsme zmínili výše, vodu do sklenice nepřidávejte.

Zabalte ji do sáčku

Když máte sklenice svou zeleninou naplněny, tak vezměte větší igelitové sáčky. A zeleninu do sáčku spolu se sklenicí zabalte. Zajistíte, že bude nejenom ve správné poloze, ale i to, že na ni nebudou moci různé bakterie, z okolního prostředí.

Když je zelenina zabalena, udělejte ještě jednu věc. Do sáčku vytvořte několik děr, které zajistí přívod čerstvého vzduchu. Ten potřebujete zachovat, jinak by se zelenina zapařila, zadusila a začala by hnít.

Správná teplota je základ

Když máte vše připraveno, nezapomeňte také na zachování správné teploty. Zelenina by se měla uchovávat pokud možno v lednici. Dejte ji tam nastojato, ve svých sklenicích a uvidíte, že ani několik dní se nijak negativně nepodepíše na její kvalitě. Takto zeleninu, ale třeba i bylinky budete mít delší dobu připravené k okamžitému použití.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]