Sklizeň ředkviček může proběhnout už v dubu. Stačí správná péče

Mít sklizeň ředkviček už v dubu, to nemusí být nic neuvěřitelného, ani nic nemožného. Stačí jenom vědět, jak na to. Přitom je to snadnějším, než se zdá. Stačí dát na rady zkušenějších a i vám se povede sklízet v tomto měsíci. Jak na to?

Skleník je základ

Pokud chcete mít sklizeň ředkviček už v dubnu, pamatujte na to, že bez skleníku se neobejdete. Optimální teplota pro jejich výsadbu je 10-12 ° C. Jakmile stoupne na rozmezí 15 – 20 stupňů, můžete očekávat první výrazné pěstitelské úspěchy. Na ředkvičkách je však zajímavé, že krátkodobě dokážou zvládnout i teplotu kolem nuly. Dlouho je však této teplotě nevystavujte.

Správné sázení

Máte skleník a je v něm požadovaná teplota? Tak se můžete pustit do jejich samotného sázení. Mělo by probíhat v řádcích tak, že hloubka bude asi 1 až 2 centimetry. Pokud chcete skutečně sklizeň ředkviček už v dubu, je třeba také zvolit správná semena. Mezi nejlepší volbu pro tento účel patří stoprocentně semena označená jako Sora, Roxanne F1, Irene F1.

V sázení je důležité také to, aby od sebe jednotlivá semena byla vzdálena v rozmezí 5 centimetrů. Díky tomu budou mít ředkvičky dostatek místa k růstu a také budou mít dostatek světla a nebude hrozit nežádoucí stínění.

Důležité je naklíčení

Než přijdou semena na hlíny, je třeba urychlit jejich proces klíčení. To uděláte tak, že je na několik hodin vložíte do vlažné vody, u které budete udržovat teplotu. Potom je vyndejte, dejte je na navlhčenou gázu a tu dejte na teplejší místo. Jakmile uvidíte, že semena klíčí, je ta pravá chvíle je přenést do vašeho skleníku a zasadit. Ten byste proto měli mít připravený.

Milují vlhkost

Pokud ředkvičky něco obecně milují, je to rozhodně vlhkost. Zalévejte je pravidelně, aby byla hlína stále mokrá. Vždy jednou za pár dní. Po zalévání také skleník vyvětrejte, aby se odstranila přebytečná vzdušná vlhkost, která může být naopak jevem nežádoucím. A potom? Už jenom pravidelná péče a v dubnu můžete sklízet.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]