Zavařenou zeleninu už nebudete muset kupovat v obchodě. Můžete si ji udělat doma

Různých zavařenin jsou plné obchody, ale nikdy nebudou chutnat tak, jako ty, které si připravíte sami doma. A že na tom opravdu nic není.

Asi každý si vzpomene na to, že když byl malý, měla jeho babička plnou spíž různých domácích zavařenin. A je jedno, jestli šlo o ovoce nebo o zeleninu. Samozřejmě, že děti měly raději to ovoce, ale zelenina se více používala do přípravy různých pokrmů. V dnešní době už většina lidí zavařenou zeleninu kupuje, protože si myslí, že příprava domácích zavařenin je složitá. Opak je ale pravdou.

Co budete potřebovat

Měli byste vědět to, že zavařit jde vlastně jakákoliv zelenina. Není třeba ale zavařovat každou zvlášť. V tomto receptu totiž smícháte všechnu zeleninu dohromady. Můžete ji použít při vaření, například do různých omáček a nebo, pokud jste milovníky zeleninových zavařenin, ji sníst jen tak, u televize. Uvidíte, že vám to bude chutnat. Co tedy budete potřebovat?

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg papriky
  • 1 kg cibule
  • 1 kg rajčat
  • kopr a pažitka podle chuti
  • 500 g soli

Opravdu na tom nic není

Nejprve si veškerou zeleninu omyjte a očistěte. Mrkev si nastrouhejte, papriku nakrájejte na kostičky a cibuli najemno. Rajčata rozdrťte v mixéru a tento protlak nalijte do do mísy, osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Do velké skleněné mísy nasypte veškerou zeleninu a nakonec na ni nalijte i rajčatový protlak. Vše to opravdu dobře promíchejte.

Nyní si připravte větší zavařovací sklenice, které raději vyvařte, aby byly opravdu čisté. Do těchto sklenic dávejte zeleninovou směs a pevně je uzavřete čistými víčky. Nyní všechny sklenice uložte na nějaké chladné místo a tam je nechte až do té doby, než je budete chtít použít. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]