Pikantní nakládané švestky na zimu: Neuvěřitelně chutné a aromatické – úspěšný recept bez sterilizace

Tyto švestky jsou velmi chutné, a to jak marináda, tak samotné ovoce. Především v zimě se vám minimálně jedna konzerva bude hodit.

Je tu konec léta a to znamená, že pomalu, ale jistě dozrávají švestky. A někdo z nich dělá povidla, někdo například slivovici, ale pokud nemáte rádi ani jedno, tak vyzkoušejte tento recept na zavařené švestky. Jsou velmi voňavé a také tak trošku pikantní. No rozhodně si je zamilujete. Tak co, vyzkoušíte tento recept?

Co budete potřebovat

Do sklenice

  • 4 – 4,5 kg švestek
  • 40 hřebíčků
  • 20 kuliček nového koření
  • 10 polévkových lžiček koňaku

Marináda

  • 2 litry vody
  • 1 kg cukru
  • 240 ml 9% octa
  • 1 lžička skořice

Je to velmi jednoduché

Myslete na to, že potřebujete zralé, pevné švestky, měkké se do tohoto receptu vůbec nehodí. Můžete je nakládat buď celé a nebo je nakrájejte na půlky. V tuto dobu už byste měli mít připravené čisté sklenice a víčka. Na dno každé sklenice dejte dvě kuličky nového koření a dva hřebíčky. Naplňte pět sklenic celými švestkami, jedna sklenice obsahuje přibližně 450 g švestek.

Tímto způsobem si naplňte všechny zbývající sklenice. Pokud chcete vědět, jestli jsou vaše švestky ideální, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Před nakládáním nalijte na pár švestek vroucí vodu a nechte 5 minut odstát. Pokud slupka nepraskne, jsou tyto švestky naprosto ideální. Až budete mít všechny sklenice naplněné švestkami, zalijte je vroucí vodou a přikryjte čistými víčky. Nechte asi 5 minut v klidu na stole.

A máte hotovo

Po 5 minutách slijte vodu do pánve z ní si udělejte marinádu. Do pánve ještě přidejte 1 kg cukru, zalijte 240 ml 9% octa a zasypte 1 lžičkou mleté skořice. Vše dobře promíchejte, přiveďte marinádu k varu a vařte asi 3 minuty. Když se vám marináda vaří, nalijte do každé sklenice 1 lžíci koňaku. Naplňte sklenice vroucí marinádou a úplně uzavřete víčky. Počkejte než vychladnou a je hotovo. Přejeme vám dobrou chuť!