Papriky plněné zelím (na zimu, ve sklenici): Původní recept z roku 1926 s obrázky, vysvětlený podrobně krok za krokem

Zamilujte se do chuti nakládaných paprik. Díky použitým ingrediencím jsou šťavnaté, sladké a s jemným pálivým dozvukem.  

Urodilo se vám letos na zahradě velké množství paprik? Jestliže je nestíháte zpracovat, nebo byste si je jednoduše chtěli uložit na později, zkuste je naplnit zeleninou a zavařit. Takto upravené vám vydrží dlouhé měsíce a v případě potřeby zajistí lahodnou přílohu k hlavnímu jídlu, nebo šťavnaté občerstvení na zahradní party. Navíc, vzhledem k faktu, že neobsahují žádné maso ani živočišné výrobky, jsou vhodné jak pro vegetariány, tak pro vegany.

Ingredience potřebné pro přípravu:

Na plněné papriky si nachystejte:

  • 3 kilogramy sladkých paprik
  • 1 kilogram bílého zelí
  • 350 gramů mrkve
  • 60 gramů česneku
  • petrželová nať dle chuti
  • chilli papričky dle chuti

Na nálev si připravte (množství vystačí přibližně na 2 litrové sklenice):

  • 1 litr čisté vody
  • 150 gramů cukru krupice
  • 30 gramů kuchyňské soli
  • 150 mililitrů 9 % octa
  • 100 mililitrů rostlinného oleje

Postup přípravy nakládaných paprik krok za krokem

V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte čerstvé papriky, kterým seřízněte vršek se stopkou a odstraňte semínka i žebra. Papriky, které ještě krátce opláchněte pod čistou vodou, vložte do hrnce s vroucí vodou a krátce je povařte. Po asi 2 minutách zeleninu z hrnce vyjměte a na prkénku ji nechte zchladnout. Dužinu, která vám zbyla ze seříznutých vršků paprik, nakrájejte na drobné kostičky a nasypte do větší mísy.

K pokrájené paprice přidejte 1 kilogram bílého zelí, který nejprve očistěte, a poté nakrájejte na tenké proužky. Až budete mít obě suroviny promíchané, přidejte do mísy ještě na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev a na tenké plátky nakrájený česnek. Všechny suroviny dobře promíchejte a ochuťte dle svých preferencí příslušným množstvím petrželové nati a chilli papričkami.

Vzniklou směsí naplňte zchladlé papriky. Dbejte na to, abyste do nich napěchovali co nejvíce směsi, co je to možné. Naplněné papriky vyskládejte do sterilizovaných sklenic (sklenice snadno sterilizujete povařením ve vodě, nebo nahřátím v rozpálené troubě) a prozatím dejte stranou. V dalším kroku přípravy se pusťte do nálevu. Do středně velkého hrnce nalijte litr vody, ke kterému přidejte cukr a sůl a promíchejte. Vzniklý roztok přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, přilijte do ní ocet a olej a počkejte, až začne opět vřít.

Poté nálev odstavte z plamene a zalijte jím plněné papriky vyskládané ve sklenicích. Dbejte na to, aby byly v nálevu zcela ponořené. Následně sklenice pevně uzavřete a přendejte do hrnce s čistou vodou, jehož dno vyložte utěrkou. Voda by měla dosahovat do ¾ výšky sklenic. Papriky zavařujte po dobu 25 minut (voda by měla po celou dobu lehce probublávat). Po uplynutí potřebného času sklenice vyjměte a položte je na utěrku dnem vzhůru. Jakmile vychladnou, uskladněte je na temném a chladném místě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*