Zelné karbanátky pečené v troubě v aromatické a sladkokyselé omáčce jsou šťavnaté, velmi chutné, s lehkými krémovými tóny. A krásně voní.
Zelné (kapustové) karbanátky jsou tradičním pokrmem ve východoevropské kuchyni, zejména v Polsku a Rusku. Připravují se z jemně nasekané kapusty, která je smíchána s masem (často mletým hovězím nebo vepřovým), rýží nebo bramborami a kořením.
Zelné karbanátky se sladkokyselou omáčkou
Existují i vegetariánské varianty bez masa, plněné například houbami nebo čočkou. Kapusta je bohatá na vitamíny C a K, podporuje imunitu a zdraví kostí. Karbanátky poskytují bílkoviny a vlákninu, jsou chutné a zdravé. A jejich příprava není nijak náročná.
Ingredience:
- Vepřové a hovězí maso – 500 g,
- Zelí – 500 g;
- Cibule – 300 g;
- Mrkev – 200 g;
- Vařená rýže – 350 g;
- Sůl;
- Pepř;
- Koriandr;
- Máslo – 100 g;
- Rostlinný olej – 20 g.
Na omáčku:
- Rajčata – 200 g;
- Zakysaná smetana – 200 g;
- Mrkev – 100 g;
- Cibule – 100 g;
- Sůl;
- Pepř;
- Špetka cukru.
Křehká masová roláda podle mého dědečka z venkova: Tento snadný recept moje rodina zbožňuje
Příprava:
- Použijte jakékoli mleté maso, které máte rádi, závitky lze připravit z různých druhů.
- Zelí nakrájejte nadrobno.
- Nastrouhejte mrkev a nakrájejte cibuli.
- Na másle zpěňte cibuli, přidejte mrkev a zelí.
- Duste do měkka.
- Tip: Během procesu můžete přidat rostlinný olej a na závěr dokořenit.
- Vařte 15 minut.
- Zeleninu přendejte do velké mísy a nechte vychladnout.
- Mleté maso smíchejte s nakrájenou cibulí, solí a kořením. Jen nezapomeňte, že jste osolili i zeleninu.
- Smíchejte mleté maso, vychladlou vařenou rýži a zeleninu.
- Vytvarujte karbanátky a vložte je do zapékací mísy vymazané rostlinným olejem.
- Na omáčku nakrájejte nadrobno mrkev a cibuli, poduste na oleji, přidejte nastrouhaná rajčata, duste dalších 5 minut.
- Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a omáčka je hotová.
- Omáčku rozetřete na karbanátky a vložte na 45 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
- Tyto karbanátky se neliší od klasických kapustových, jsou stejně šťavnaté a chutné. Omáčku si můžete připravit jakoukoli podle chuti, jen myslete na to, že karbanátky z ní něco nasají.
Napište komentář