Možností, jak připravit žebra, je opravdu nespočet. Na své si přijdou milovníci tradičních a jednodušších receptů i netradičních chutí.
Přinášíme vám tři originální a velmi chutné recepty na žebra, které si můžete připravit k večeři i na slavnostní stůl či posezení s přáteli. Zaručujeme vám, že úspěch se dostaví již při prvním soustu. Ať už si vyberete jakýkoliv z následujících receptů, nezapomeňte nejprve vepřová žebra důkladně umýt vodou.
Oblíbený druh masa
Pečená vepřová žebírka jsou známy především z Ameriky. Velké oblibě se však tento pokrm těší i u nás. Žebírka jsou na přípravu jednoduchá a jedná se o skvělé jídlo i pro větší společnost. Pokud k přípravě zvolíte vhodnou marinádu, která masu dodá specifickou chuť, šťavnatost a křehkost, zaručeně potěšíte každého „masožravce“. Nechte se inspirovat následujícími třemi recepty. Tyto skvostné marinády nám odtajnil úspěšný kuchař!
1. Vepřová žebírka v třešňové šťávě
Budete potřebovat následující suroviny:
- žebra, 1 kg;
- sůl, skořice, uzená paprika, 1 lžička;
- pepř, 5 kuliček;
- třešňový džus, 1 l;
- mletý pepř, pálivá paprika, sušený česnek, půl lžičky;
- cukr, 60 g;
- citronová šťáva, 50 ml;
- jablečné pyré, 100 g;
- rajčatová šťáva, 125 ml
Postup pro přípravu
Žebra si nakrájejte, zalijte je třešňovou šťávou, přidejte pepř a sůl a dejte je vařit asi na dobu 40 minut. Všechny ostatní ingredience smíchejte a poté touto omáčkou přelijte vychladlá žebírka. Marinujte asi 40 minut až hodinu. Naložená žebra pečte v troubě asi 15 minut při 220 stupních.
2. Žebírka v adžika omáčce
Budete potřebovat následující suroviny:
- vepřová žebra, 1 kg;
- rostlinný olej, 40 ml;
- sójová omáčka, 40 ml;
- pepř a paprika, 1 lžička;
- adžika, 2 polévkové lžíce;
- šťáva z poloviny citronu;
- rajče, 1 ks;
- česnek, 4 stroužky
Postup pro přípravu
Žebra nakrájejte a ochuťte kořením, solí, adžikou, citronovou šťávou, olejem na vaření a sójovou omáčkou. Důkladně promíchejte a dejte přes noc do chladničky. Druhý den si rajče nakrájejte na kolečka, česnek na drobno. Žebra vložte do formy, navrch dejte česnek a rajčata. Přikryjte je hliníkovou fólií. Pečte 1 hodinu při 200 stupních, poté odstraňte alobal a dopékejte dalších 15 minut do zlatova.
3. Žebírka v čajové marinádě
Budete potřebovat následující suroviny:
- vepřová žebra, 1 kg;
- cukr a sůl, med, 1 polévková lžíce;
- bergamotový čaj, 2 sáčky;
- sušený česnek, uzená paprika, pepř a pálivá paprika, 0,5 lžičky;
- sójová omáčka, 2 polévkové lžíce;
- med, 30 ml
Postup pro přípravu
Uvařte si 0,5 litru černého čaje. Žebírka si nakrájejte a zalijte čajem a zasypte cukrem a solí. Nechte naložené asi 2 hodiny. Poté je vyjměte z marinády a ochuťte kořením, česnekem a sójovou omáčkou. Nechte naložené 40 minut.
Med zřeďte trochou vody a potřete jím žebra. Vložte je do formy a přikryjte fólií. Pečte 20 minut při 200 stupních. Poté sejměte alobal, znovu pokropte medovou vodou a pečte dalších 20 minut bez alobalu. Postup zopakujte ještě jednou a pečte dalších 20 minut.