Tajná marináda na kuřecí stehenní řízky: Rozehraje ve vašich ústech symfonii chutí. Dobře si tento recept poznamenejte

Zajistěte si dokonalý oběd do půl hodiny. Šťavnaté, marinované řízky z kuřecích stehen jsou rychlé, nenáročné a zachutnají vám i vašim blízkým.

Hledáte-li inspiraci pro slavností oběd či večeři, vyzkoušejte marinované kuřecí stehenní řízky. Jejich příprava není časově vůbec náročná, a přesto ve vás tato úprava zanechá dojem. Jestliže je doplníte gratinovanými či šťouchanými brambory s cibulkou a pokrájenou, osmaženou slaninou, dopřejete si prvotřídní kulinářský zážitek, který se s přehledem vyrovná návštěvě vaší oblíbené restaurace.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 6 kusů kuřecích stehenních řízků
  • 5 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic majonézy (lze nahradit zakysanou smetanou či bílým jogurtem)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • mletý černý pepř dle chuti
  • strouhanka dle potřeby
  • rostlinný olej dle potřeby

Postup přípravy marinovaných řízků krok za krokem:

Abyste získali prvotřídní řízky, zkuste pro jednou upustit od kuřecích prsou a sáhněte po kuřecích stehnech, která jsou obecně šťavnatější a chutnější. Předtím, než je obalíte a na rozpáleném oleji zprudka osmažíte, je ponořte do marinády, která jim dodá výtečnou chuť. V prvním kroku přípravy řízků se soustřeďte na samotné maso. To zbavte chrupavek, blan a popřípadě kostí. Poté ho překryjte potravinářskou fólií a zlehka z obou stran naklepejte.

Ve druhém kroku si připravte marinádu. Buď můžete jednotlivé suroviny použít na maso samostatně, nebo je můžete smíchat ve středně velké míse, do které maso následně vložíte. Jestliže zvolíte první variantu, tak maso nejprve dle svých chuťových preferencí z obou stran osolte a opepřete, a poté jej z jedné strany potřete prolisovaným česnekem. Až budete mít tyto kroky hotové, pomažte maso majonézou a vložte ho do mísy.

Mísu s řízky překryjte potravinářskou fólií a alespoň na 1 hodinu vložte do ledničky. Jako alternativu k majonéze můžete použít zakysanou smetanu nebo zdravější bílý jogurt. S majonézou budou řízky křupavější, zakysaná smetana jim dodá akcent trpkosti a bílý jogurt je příjemně osvěží.

Po uplynutí potřebné doby řízky z ledničky vyndejte a ihned je obalte ve strouhance. Tu můžete pro zvýraznění chuti dokořenit sušenými bylinkami – například petrželkou.

Jednotlivé řízky smažte z obou stran dozlatova na dobře rozpálené pánvi ve vyšší vrstvě rostlinného oleje. Plamen zvolte silnější, avšak vyvarujte se zapnutí plotýnky na maximum – řízky by se spálily a nestihly by se propéci. Jestliže máte k dispozici pokličku, můžete ji použít. Vhodnější než klasická, skleněná poklice je nicméně síťovaný poklop, který zabrání prskání oleje a zároveň umožňuje masu se smažit. Hotové řízky podávejte se šťouchanými či gratinovanými brambory.